„Správná motivace, to je základ všeho. My jsme se rozhodli motivovat naše atlety seriálem měřených tréninků v průběhu celé soutěžní sezóny 2020. Zapojit se ale mohou i sportovci z jiných klubů, stačí se k soutěži přihlásit. Na závěr vyhodnotíme a oceníme nejlepší,“ uvádí hlavní organizátorka BEZ BARIÉR Training CUPu Eva Hrdinová.

Závodní týden č. 1 od pondělí 8. června v 8:00 hodin do pátku 12. června ve 12:00 hodin. V pátek v odpoledních hodinách proběhne vyhodnocení výsledků. Vznik zbrusu nového unikátního projektu Bez Bariér CUPu přibližuje Eva Hrdinová z ABB Pardubice:

Co vás jako oddíl vedlo k zorganizování takové dlouhodobé akce?

„Základní myšlenkou byla hlavně motivace. Po náročných jarních měsících, které poznamenala karanténa, rušení závodů, zákaz hromadných akcí a zavřená sportoviště sportovci přímo prahnou po nějaké akci. Sami chodili a ptali se, kdy už budou nějaké závody, a jestli bychom jich letos nemohli udělat víc. My každoročně pořádáme dva velké atletické mítinky na začátku a na konci sezóny, k tomu malé měřené tréninky pro děti – Atletická dopoledne Bez Bariér. To teď ale kvůli trvajícím vládním opatřením nejde. Tak jsme dali hlavy dohromady a vymysleli tento nový seriál měřených tréninků.“

Co si od Bez Bariér CUPu v konečném hodnocení slibujete?

„Původní myšlenka byla vyjít vstříc para sportovcům, kteří se prostě chtějí poměřovat mezi sebou, vždyť o tom ten sport je! Měřené tréninky navíc budou dobrou motivací k pravidelnému a aktivnímu tréninku. Pomohou nám sledovat průběžnou výkonnost v rámci jednotlivých tréninkových cyklů i před důležitými akcemi a co je nejdůležitější, zapojit se může každý!“

Je tedy cílem i rozšíření členské základny? Je CUP vhodný pro „profíky“ i pro úplné amatéry?

„Cílem je, aby se zapojil každý bez ohledu na věk, pohlaví, výkonnost či handicap. Závodu se mohou zúčastni ostřílení profesionálové i úplní nováčci – ti tedy pod naším dohledem. Rádi přivítáme do seriálu i kolegy z jiných klubů, aspoň to bude ještě o něco zajímavější. Letos jsme zaznamenali neobvyklý zájem nováčků, stále nás kontaktují noví a my z toho máme upřímnou radost. Jen ať sportuje každý. Tak sportu zdar, atletice zvlášť!“

Atletika Bez Bariér CUP

Cílem soutěže je především:

  • Motivace k aktivnímu tréninku.
  • Průběžné sledování výkonnost v rámci jednotlivých tréninkových cyklů.
  • Nácvik soutěžního režimu.

Něco k pravidlům:

  • Celý závod probíhá podle platných atletických pravidel a v duchu fair play!
  • Soutěž je celosezónní, je určena prioritně pro členy Atletiky Bez Bariér Pardubice,
  • pořadatelé ale v případě zájmu v soutěži plnohodnotně přivítají i hosty z jiných organizací.
  • Soutěž je vypsána pro všechny kategorie postižení Muži/Ženy OPEN.
  • Závod bude přepočítán na základě přepočtových tabulek ze stránek paralympic.org.
  • V rámci soutěže mohou padnout výkony lepší českého rekordu (nebo světového), nemohou však být uznány jako nové rekordy. Do soutěže se mohou zapojit i nováčci bez oficiální klasifikace.
  • Závodník si může v závodním týdnu odházet více disciplín, každá se ale do závodu počítá pouze jednou.
  • Závodníci, kteří hlásí výsledky „z domu“, musí v den závodu nahlásit, že „dnes absolvuji závod v…“ a po závodě tentýž den nahlásit výsledek (mail, messenger, whatsapp, sms,…).
  • Jednotliví soutěžící se mohou zapojit i v průběhu sezóny, stačí se nahlásit pořadatelům a dle vypsaných závodních týdnů posílat výsledky.
  • Na konci sezóny bude celá soutěž vyhodnocena, vyhlášena a budou předána ocenění nejlepším

Doplněk k pravidlům: Pořadatel si vyhrazuje právo upravit pravidla soutěže v průběhu sezóny, pokud se objeví okolnosti, které mohou významným způsobem změnit či ovlivnit hladký a regulérní průběh soutěže.

Pořadatelé mohou v průběhu sezóny upravit pravidla a podmínky soutěže, pokud jeto ku prospěchu celého seriálu a všech sportovců.

Pořadatel si vyhrazuje právo vyloučit sportovce ze seriálu závodů, pokud se prokáže, že nejednal v duchu fair play nebo významným způsobem porušil podmínky soutěže. O takovém vyloučení rozhoduje výkonná rada spolku.

Pořadatel si vyhrazuje právo přizvat do soutěže další sportovce.

Výsledky budou průběžně zveřejňovány na stránkách www.atletikabb.cz v sekci akce/BEZ BARIÉR training CUP.

Zdroj a foto: Atletika Bez Bariér Pardubice