Jeden z nejdůležitějších tenisových svátků letošního roku se přece jen uskuteční. Má to však jedno velké ALE – vzhledem k opatřením z nákazy koronavirem se na Flushing Meadows nebudou konat zápasy vozíčkářů. Alespoň dle původního rozhodnutí pořadatelů. Výnos organizátorů amerického granslamu vyvolalo rozhořčení na straně Mezinárodního paralympijského výboru (MPV), bouří se i světová jednička tenisu vozíčkářů Australan Dylan Alcott.

„Ano, jsem vozíčkář, to však neznamená, že jsem NEMOCNÝ. Jsem pravděpodobně zdravější než většina z vás, kteří čtete tyto řádky. Na světě jsou zajisté mnohem důležitější záležitosti, ale tato volba by měla být NA MNĚ. Je to nehorázná diskriminace,“ rozhořčil se na svém twitterovém účtu několikanásobný paralympijský šampion. Alcott je držitelem šestnácti grandslamových titulů.

Podporu handicapovaným tenistům vyjádřil v oficiální tiskové zprávě i předseda Mezinárodního paralympijského výboru Andrew Parsons: „Jsme zklamáni rozhodnutím organizátorů US Open nezahrnout tenis vozíčkářů do programu turnaje. Toto rozhodnutí zanechalo podstatnou část komunity sportovců právoplatně rozrušenou a rozhněvanou. Naléháme na pořadatele, aby svůj verdikt, který by znehodnotil několikaletou dřinu a snahu o zpropagování celého sportu tenisu na vozíku, přehodnotilo.“

Parsons uvedl, že si velice váží všech pořadatelských snah, které se navzdory šíření pandemie covid-19 snaží po celém světě navrátit sportovní akce zpět do chodu. V rámci bezpečnostních opatření prý však nesmí docházet k záminkám pro vyloučení handicapovaných sportovců z jejich turnajů a dalších závodů.

Věci se tak daly skutečně do pohybu a nyní už probíhají jednání, jak původní rozhodnutí pořadatelů zvrátit. „Jsem velmi vděčný Mezinárodní tenisové federaci, která v současné době promlouvá s organizátory US Open a společně se snaží najít řešení, jež by zajistilo tenistům na vozíku bezpečné podmínky pro jejich absolvování turnaje,“ dodává Parsons.

US Open s v New Yorku ve výrazně komornějších podmínkách uskuteční letos na přelomu srpna a září. A ačkoliv se v různých zemích světa oficiální turnaje postupně vracejí, světové tenisové ticho trvá už bezmála tři měsíce. Akce okruhů WTA a ATP by se měly naplno rozjet v průběhu srpna.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: IPC, Twitter, usopen.org,
tenisovysvet.cz a archiv ČPV