Padesát tři let, nekonečné zkušenosti, dlouholetý stabilní člen české para hokejové reprezentace. V rámci slavnostního vyhlášení ankety Zlatá hokejka 2020 ve čtvrtek 11. června došlo k ocenění zkušeného matadora tuzemského para hokeje Tomáše Kvocha.

Tomáš Kvoch, opora pardubického celku SHK Mustangové AUTO IN, vystřídal v rámci české para hokejové soutěže několik celků a u některých z nich se i výrazně přičinil s jejich rozvojem. V roce 2000 začínal ve Zlíně, což byl v té době jediný klub na našem území. O dva roky později pomáhal klubu v Kolíně a ve stejném roce spoluorganizoval i start Českého poháru. Hned v dalším ročníku přiložil ruku k dílu na cestě k mistrovskému titulu Českým Budějovic. Letošní ročník para hokejové ligy Tomáš Kvoch s Mustangy kvůli koronavirové krizi nedohrál…

Během slavnostního galavečera došlo také na připomenutí dnes už téměř legendárního momentu v rámci loňského světového šampionátu v para hokeji v Ostravě. Tehdy v semifinálovém utkání proti USA byl Tomáš Kvoch protihráčem tvrdě atakován a české reprezentační opoře hrozil i převoz do nemocnice. K tomu však nedošlo.

„Když jsem dostal ťafku, o Američanovi jsem ani nevěděl. Když mě potom odvezli z ledu, tak jsem byl při vědomí. Když mě dovezli na ošetřovnu, doktor chtěl, že mě odveze do nemocnice. Já mu říkám, ať na to zapomene, že tam je 9 000 lidí, já tady nejsem od toho, abych jel do nemocnice,“ zavzpomínal v přenosu Zlatá Hokejka 2020 Tomáš Kvoch, několikanásobný účastník mistrovství světa a paralympijských her.

Člen širšího výběru české para hokejové reprezentace je celoživotním aktivním sportovcem. I po úrazu v roce 1989, kdy při naskakování do rozjetého vagónu přišel o obě nohy nad koleny, se věnoval a stále se věnuje své další vášni – tenisu. Tomáš Kvoch také jezdí na handbiku a rovněž se mu podařilo několikrát pokořit nejvyšší horu České republiky. Sněžku zdolal na invalidním vozíku, ale také po rukách!

Text: Martin Steinbach
Foto: Archiv ČPV, Jan Beneš a Karel Švec, Český hokej