Koblasa, Antošová, Antal či Jahoda. I takové hvězdy se koncem května představily na oblíbeném plzeňském závodu, jehož tradice sahá až k roku 2003. Doubravecký areál Na Lopatárně, uzavřený asfaltový okruh o délce 1 100 metrů, hostil na konci května 1. kolo Plzeňského oválu závodu para cyklistů. Další kolo bude následovat 27. června.

Dne 30.května 2020 proběhly v Plzni v areálu SK Rapid tradiční cyklistické závody pro všechny kategorie v para cyklistice. Celkem se na start postavilo 36 sportovců v kategoriích tricykl, handbike a bicykl. Plzeňský ovál se koná pravidelně na stejném sportovišti již od roku 2003 a je velmi oblíbenou akcí zejména pro bezpečnost závodního okruhu, který je zcela uzavřený.

„Kvůli tomu, že v letošním roce je velmi malý počet sportovních akcí pro cyklisty, byl zařazen do kalendáře ještě jeden závod na den 27. června, který se uskuteční na stejném místě. Na červnovém závodě, který se pojede pod záštitou Mgr. Romana Zarzyckého, prvního náměstka primátora města Plzně, se pojede také závod dětí v kategorii handbike,“ uvedl hlavní organizátor Plzeňského Oválu Roman Suda z TJ ZP Halma.

Kategorie handbikerů MH1 + WH čítala čtyři závodníky zvučných jmen. Absolutní vítězkou se stala Anna Oroszová z klubu Liptov, následovala Kateřina Antošová za Černé koně, Patrik Jahoda (NUTREND SPECIALIZED RACING) a Pavel Kovář z cyklistické akademie Romana Kreuzigera.

Vyrovnaný finiš nabídl závod v rámci kategorie H2 – H5, kdy vítěz Václav Antal porazil Tomáše Mošničku o necelou sekundu a o pouhou další vteřinu zaostal Miloš Hudec. V této kvalitně obsazené kategorii se představili ještě například triatlonista Jan Tománek či zkušený jezdec Pavel Děcký.

Absolutním vítězem závodu mezi tricyklisty T1 a T2 se stal Roman Šejna (kategorie T2) z STS Praha. V rámci T1 se z vítězství radoval Kevin Jerie z Jedlička Liberec. Mezi ženami se nejlépe dařilo Tereze Vargové, která Plzeňský Ovál 2020 absolvovala na lehokole. V dalších kategoriích zvítězila Jana Veselá (T1) z Léčebny Košumberk a Lada Ekrtová (T2), bez klubové příslušnosti.

Nechyběl ani závod kategorie C + OPEN, kde o co nejlepší umístění bojovalo deset závodníků. Zde se absolutním vítězem těšně stal Petr Čechura Cyklopointu Plzeň před paralympijským reprezentantem Ivo Koblasou (Favorit Brno). Bronzová příčka připadla Miroslavu Vlčkovi z SK Petřín.

Zdroj a foto: Tělovýchovná jednota zdravotně postižených Halma