Tři měsíce nejistoty, ale nakonec přece jen dobrá zpráva. Paralympionik a česká jednička stolního tenisu Jiří Suchánek nyní disponuje potvrzením startovní pozice na nadcházející paralympiádě v Japonsku. Pro libereckého rodáka půjde o třetí po sobě jdoucí účast na největší akci světového para sportu.

Informaci se Suchánek dozvěděl těsně před začátkem setkání zástupců Národní sportovní agentury s českými para reprezentanty 30. června v pražském hotelu Clarion. Jeho nominace na původní termín her v Tokiu (25. srpna až 6. září 2020) byla zajištěna úspěšnými výkony na světovém poháru ve Španělsku. Tam Suchánek vybojoval bronz mezi jednotlivci a stříbro v týmech a dokonal tak kýžený návrat do první světové desítky.

Kvůli odkladu her však žil poslední týdny a měsíce v nejistotě, zda nedojde ke změnám v rámci nominačních kritérií. Nic takového se však nestalo a bylo oznámeno, že platí původní nominační pravidla. Jiří Suchánek se tak může vydat na svoji třetí paralympiádu. Před čtyřmi lety v brazilském Riu vybojoval bronzovou medaili – jeden ze sedmi cenných kovů pro tehdejší českou reprezentační výpravu.

Text: Martin Steinbach
Foto: Archiv ČPV