Sportovní vyvrcholení největšího školního projektu Sazka Olympijský víceboj se uskutečnilo na tradičním místě atletického stadionu VUT v Brně. V rámci doprovodného programu exhibice a autogramiády známých sportovců české olympijské historie se za Český paralympijský tým představili cyklistka Ivo Koblasa, atletka Lenka Matoušková a sjezdový lyžař Tadeáš Kříž. Návštěvníci akce si také mohli vyzkoušet sportovní disciplíny jako basketbal na vozíku či oblíbenou jízdu na handbike.

Již dvanáctý ročník Republikového finále v Brně se ani letos nemohl obejít bez zastoupení českého sportu handicapovaných. Kromě trojice úspěšných českých para reprezentantů se všichni účastníci akce mohli těšit na prezentace různých možností sportování osob se zdravotním postižení.

https://www.facebook.com/paralympicsCZ/videos/940729626420845/

Centrum Paraple i v tomto roce zapůjčilo své vybavení – konkrétně sportovní vozíky pro ukázku hry basketbalu na vozíku. Brněnské středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky Teiresiás poskytlo organizačnímu týmu Českého paralympijského výboru kola handbike a prostřednictvím letáčků a dalších propagačních materiálů prezentovalo svoji činnost věnující se lidem se všemi druhy zdravotního handicapu.

https://www.facebook.com/paralympicsCZ/videos/1007225703125967/?t=0

Hlavní program RF 2020 proběhl ve dnech od 3. do 4. září. Ve čtvrtek došlo na divácky nejoblíbenější část celého eventu – sportovní exhibici a autogramiádu hvězd české olympijské historie, v rámci které nechyběli ani známí para sportovci Ivo Koblasa (cyklistika), Lenka Matoušková (atletika) a Tadeáš Kříž (sjezdové lyžování). A naši handicapovaní sportovci se navzdory silné olympijské konkurenci – Štěpánka Hilgertová, Marek Švec, Ivana Večeřová či slovenský reprezentant Matúš Bubeník a další – opravdu nenechali zahanbit. Hodonínský rodák Tadeáš Kříž nechal v trojskoku za sebou všechny soupeře a tým, jehož členem byla i Lenka Matoušková, celou exhibici dokonce vyhrál.

https://www.facebook.com/paralympicsCZ/videos/352984342753208/

Kříž se na závěr čtvrtečního programu rovněž předvedl vlastní exhibicí a ukázkou umu v biketrialu. Všech několik set účastníků akce bylo, zcela po zásluze, nadšeno a všechny zapojené sportovní hvězdy sklidily bouřlivé ovace. V pátek došlo na vyhlášení absolutních vítězů závodní části školního projektu Sazka Olympijský víceboj. Obhájcem prvenství se stala základní škola Oskol z Kroměříže.

Text: Martin Steinbach
Foto: Sazka Olympijský víceboj