Na střelnici pro olympijské brokové disciplíny skeet a trap Brno Soběšice proběhl ve dnech 10. až 12. září závod světového poháru v para trapu – 1st International Sellier & Bellot Para Trap Competition, který se uskutečnil jako jediný na světě z původního programu IPC WSPS pro rok 2020. Bohužel, kvůli nestabilní situaci kolem šíření onemocnění covid-19 byla řada již přihlášených střelců nucena svoji účast těsně před zahájením soutěže zrušit.

I přes několik omluvenek se na startovní listině objevilo 17 střelců z pěti zemí. Před startem samotného závodu proběhly i zdravotní klasifikace. Česká republika se díky osmi nově klasifikovaným střelcům para trapu zařadila mezi země s největším počtem aktivních reprezentantů. Soutěžilo se ve třech kategoriích: PT 1 (sedící-vozíčkáři), PT 2 (postižení dolní končetiny) a PT 3 (postižení horní končetiny).

1st International Sellier & Bellot Para Trap Championship byl úspěšně zakončen napínavým finále kategorie PT 3, do kterého se probojovali hned 2 čeští reprezentanti Martin Tomek a Tomáš Dámek. Pro naše střelce to byla vůbec první možnost střílet finále světového poháru. Šesté místo Tomáše Dámka a čtvrté místo Martina Tomka jsou velkým příslibem do příštích závodů. Bronzovou medaili získal reprezentant Lucemburska Steve Nothum, stříbro italský para trapový veterán Emilio Poli, který do finále postupoval až z páté pozice a zaostal v něm za vítězem o pouhé dva terče.

Zlato v kategorii PT 3 v historicky prvním para trapovém závodě v České republice, a v letošním roce i jediném na světě, vybojoval po skvělém základním nástřelu 110 Mirko Caffagi z Itálie, který ve finále zasáhl 34 terčů. V této kategorii se reprezentant ČR Jan Baumruk umístil na celkovém sedmém místě.

V kategorii PT 1 startovali čtyři nově klasifikovaní reprezentanti. Páté místo obsadil Miroslav Večeřa, čtvrté místo Jakub Kosek, bronz získal Roman Telička a stříbro vybojoval Jaroslav Klimeš. Zlato z této kategorie si odváží německý reprezentant Thomas Hoefs.

V kategorii PT 2 startovali pouze tři čeští reprezentanti, nejlépe z nich zastřílel Milan Kolář, na druhém místě skončil Miroslav Lidinský a třetí příčka patří Lukáši Lehovcovi.

Pro střelce, kteří prozatím nemají zdravotní klasifikaci byla otevřena kategorie OPEN, ve které zvítězil Igor Pavúček před Stanislavem Pospíšilem.

Kompletní výsledky z obou soutěžních dnů jsou k nahlédnutí ZDE.

Zdroj a foto: Czech Disabled Shooting Association