Jeden český rekord, na 200 jednotlivých startů a plný stadión reprezentantů – takový byl podzimní atletický mítink Pardubice Bez Bariér Open 2020. Pořadatelé z Atletiky Bez Bariér v minulých týdnech denně napjatě sledovali vývoj epidemiologické situace v Pardubickém kraji i v celé České republice. Úsilí se však vyplatilo a náročné přípravy se odrazily na celkové kvalitě tradičního atletického mítinku.

Šampionátu přálo štěstí i počasí a v pořadí šestý ročník Bez Bariér Open proběhl dle plánu a bez větších omezení. Z původně nahlášených 124 závodníků na stadión přijelo 85 sportovců z celé České republiky. Stadión na Dukle přivítal zástupce z 12 tuzemských sportovních klubů. Uzavřené hranice se Slovenskem sice rozhodly o tom, že letos nepadl rekord účastnický, pardubičtí diváci ale mohli na oplátku vidět jeden rekord český, a to v podání Anny Marcaníkové (AC Wozmeni Zlín) v hodu oštěpem výkonem 7,06 metrů.

Je třeba zmínit alespoň výsledky domácích pardubických atletů Bez Bariér, kteří se v nabitém startovním poli neztratili. V silné konkurenci jich ke svým soutěžím nastoupilo celkem 11, včetně českých reprezentantů, ale i úplných atletických nováčků.

Nejúspěšnějším závodníkem Atletiky Bez Bariér se na letošním mítinku stal běžec Oldřich Brych, který zvítězil hned ve čtyřech běžeckých disciplínách, a to v běhu na 100 m (14,95 s), 200 m (29,88 s), 400 metrů (1:06,73 min) a 800 m (2:41,70 min). Další, kdo si z pardubického šampionátu odvezl čtyři cenné kovy, byla Vendula Písaříková, která zvítězila v jízdě na vozíku na 100 m v čase 1:54,32 min, druhá byla v hodu kuželkou výkonem 9,88 m a dvakrát bronzová ve vrhu koulí (3,11 m) a v hodu diskem (5,89 m).

Pořadatelé vyhlásili celkem 33 jednotlivých disciplín a předali stejný počet sad pamětních medailí. Organizátoři rovněž zhodnotili akci jako vůbec nejlepší v historii pořádání tohoto atletického mítinku a sportovci reagovali ve stejném duchu. „Velmi nás těší záštita významných osobností Pardubicka i Pardubického kraje a těšíme se, že s pomocí partnerů, organizátorů a fanoušku posuneme pomyslnou laťku ještě o něco výš!“ zhodnotila Eva Hrdinová, jedna z hlavních organizátorek celého atletického mítinku.

Podrobné výsledky, fotogalerii z akce najdete na stránkách www.atletikabb.cz

Zdroj: Eva Hrdinová
Foto: Atletika Bez Bariér Pardubice