Náročné hledání možných startů provází triatlonistu Jana Tománka celou letošní sezónu a o své účasti na Zadar Half Triathlon (1.9 km plavání – 90 km cyklistika – 21.1 km běh) se rozhodl v podstatě jen několik dní před jeho konáním. „Velmi často improvizuji, plánuji z týdne na týden a nyní se to opět náramně povedlo,“ neskrývá své nadšení česká reprezentant.

„Numerologii vůbec nerozumím, ale datum 10. 10. 2020 mi přijde pěkné k dokončení mé jubilejní třicáté ‚půlky‘. Zadar Half Triathlon jsem dokončil ve velmi rychlém čase 4:49:03 hodiny na 29. místě absolutního pořadí s téměř 200 startujících sportovců bez handicapu,“ hodnotí Tománek svůj výkon v Chorvatsku. Mezi oslovením organizačního týmu a registrací k závodu proběhlo jen několik hodin, během kterých se s organizátory hledala společná řešení účasti našeho závodníka.

Plavání v azurově čistém moři byl také jeden z hlavních důvodů, proč chtěl Tománek na Zadar Half Triathlon startovat. Ve vodě byla viditelnost několik desítek metrů, a navíc stále komfortní teplota okolo 20 stupňů. Český triatlonista odstartoval spolu s elitní kategorií mužů, po kterých následoval start elitních žen a dále tzv. rolling start dalších účastníků. „Můj oficiální plavecký čas se zastavil na hodnotě 35:45 minuty, což s přihlédnutím na okolnosti výlezu z vody a umístěním čipové brány v prudkém kopci přibližně 100 metrů od vody beru jako skvělý výsledek, kterým jsem se přiblížil osobnímu maximu, s čímž jsem velmi spokojený.“

Cyklistická trať na 90 km byla rozdělena do čtyř okruhů a byla poměrně nenápadně kopcovitá. Asi nejvýraznější stoupání bylo v úvodním nájezdu na závodní okruh, ale poté byla trať houpavého charakteru s nastoupenými 600 výškovými metry. „Po dvoudenním najíždění trati jsem cítil, že to může být relativně rychlý závod, ale že zadarmo to určitě nebude. Nespletl jsem se! První okruh jsem rozjel trošku nadlimitní tempo, což jsem poměrně záhy ucítil a musel mírně zvolnit. Čtyři okruhy na jedné silnici nepatří zrovna k oblíbeným typům tratí, ale bavilo mě to.“ Kilometry rychle naskakovaly a po 2:49:48 hodinách bylo odjeto!

Individuálně řešenou podobu běhu Tománek absolvoval v podobě 27 sólových okruhů okolo hotelového komplexu. Z pohledu připravenosti původní tratě a možnostem běžecké formule to ani jinak nešlo. „V průběhu komunikace s organizačním týmem jsem se postupně dozvěděl, že jde o kopcovitý okruh a v každém kole mě čekají 3 retardéry. Mé nadšení ze zájmu o můj start na Zadar Half postupně vystřídaly rozpaky. Zkrátka kvalitní trénink, ve kterém o mnoho nešlo! Po rychlé cyklistice jsem byl docela svěží a podobně jako na kole to usýpalo i na formuli, ale s postupem času byla stupňující se únava pochopitelně citelná,“ hodnotí závěrečnou část závodu Tománek.

Zadar Half Triathlon absolvoval v celkovém hodnocení na 29. místě absolutního pořadí s téměř 200 startujících sportovců bez handicapu ve velmi rychlém čase 4:49:03 hodiny, s čímž nešlo být jinak než spokojený.

„Na trati jsem nenechal vše, to je pravda, ale určitě jsem se nešetřil!“

Zdroj a foto: Jan Tománek