Podzimní program Paralympijské výzvy zažil kvůli nepříznivé situaci kolem šíření virového onemocnění covid-19 několik vynucených změn ohledně termínů uskutečnění oblíbených Sportovních dní. Zrušeny nebo přesunuty musely být již domluvené dny v Rožmitále pod Třemšínem nebo v Českém Brodě. Doposud poslední akce, která se v rámci Sazka Olympijského víceboje uskutečnila, proběhla 12. října v mírně improvizovaných podmínkách na základní škole se speciálním vzdělávacím programem Korálek v Kladně.

Kromě organizačního týmu Českého paralympijského výboru se dětem přijel ukázat i nejúspěšnější cyklista světové paralympijské historie Jiří Ježek. Ten se svojí ženou Soňou, mimochodem kladenskou rodačkou, přivezl dětem na ukázku například svoji zlatou medaili z paralympijských her v Sydney. Žáci tamější školy Korálek byli společně s celým pedagogickým sborem na hvězdného para sportovce dokonale připraveni – děti se se začátkem Sportovního dne navlékly do cyklistických dresů a pro Jiřího Ježka dokonce připravily dárek k jeho blížícím se šestačtyřicátým narozeninám. Tradiční beseda, zakončená autogramiádou, sklidila dle očekávání zasloužený úspěch.

Ale pondělní akce nebyla pouze o povídání si s dlouholetým ambasadorem Sazka Olympijského víceboje. Během sportovní části došlo na testování výkonů místních dětí, pro které však disciplíny jako trojskok nebo t-běh nebyly vůbec žádnou novinkou. Konečné výsledky potěšily celý organizační tým Paralympijské výzvy, který musel před mladými handicapovanými sportovci uznale smeknout zimní čepici – ano, celý Sportovní den proběhl venku za mírně chladného, ale jinak příjemně slunečného dopoledne. Dodržovány byly i doporučené dvoumetrové rozestupy či sportování v menších skupinkách.

Než došlo na slavnostní zakončení celého dne, tak se se svojí kouzelnickou show předvedl i iluzionista a moderátor akce Pavel Dolejška. Bonus přidal i Jiří Ježek, který dětem a zástupcům školy slíbil společný jarní cyklistický výlet v prostředí kladenského lesoparku Bažantnice.

Více informací o Paralympijské výzvě naleznete zde.

Pro přímou registraci školy do projektu klikněte zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Miloš Mařík