Přitáhnout více pozornosti k netradičnímu sportu – boccie. Upozornit na fakt, že sportovat a být úspěšní mohou i lidé s nejtěžšími formami postižení. A finančně pomoci této paralympijské disciplíně. To jsou hlavní cíle právě startující kampaně #UKAŽKOULE! Dobročinná výzva oficiálně začala v neděli 18. října a poběží do poloviny listopadu.

Jirka Marsín byl normální zdravý kluk. Hrál hokejovou extraligu za třinecké dorostence. Ale jen do chvíle, než nezvládl vyjížďku autem. Z havárie vyvázl živý, ale s doživotními následkytělesným postižením a vozíkem. takových příběhů znají v havířovském Handicap Sport Clubu (HSC) řadu. V tomhle klubu ale mají podobné příběhy docela hezké pokračování. Jmenuje se boccia.

Je to sport podobný francouzskému pétanquu. Určený je lidem s těžkým tělesným postižením. Hráči ve hře používají koule dvojí barvy – červené a modré, které spouštějí ze speciální rampy. Klíčová je přesnost i razance,” přibližuje bocciu Kateřina Šajnarová, šéfka klubu, který stojí za iniciativou #UKAŽKOULE! Paralympijské disciplíně se v HSC věnují tři desítky sportovců z celé Moravy.

Kampaň: informace, spolupráce, peníze pro sportovce s handicapem

Kampaň #UKAŽKOULE! odkazuje na herní náčiní, kterým sportovci s handicapem hrají. Ale také na fakt, že překonat vrozené postižení nebo vážný úraz a přistupovat k životu s omezením aktivně, je obrovská výzva. “Ukázat koule” však chtějí i činovníci HSC a prostřednictvím informační a fundraisingové kampaně vybrat finanční prostředky, které poputují přímo ke sportovcům. Vybavení není levné. Třeba zmiňovaná rampa přijde na víc než 20 tisíc.

Nejde nám o to, abychom vzbuzovali soucit. Naopak chceme ukázat odhodlání, se kterým naši sportovci žijí a trénují. Představit bocciu a ukázat, že jsou v ní naši svěřenci schopni něco dokázat. Dokonce i porážet zcela zdravé soupeře,” zdůrazňuje Kateřina Šajnarová.

Také proto se ke kampani HSC připojují další sportovní kluby, jako jsou ostravský Baník, extraligové volejbalistky ze stejného města nebo hokejisté AZ Havířov. Své jméno s výzvou spojují ale také jednotlivci – český reprezentant v atletice Pavel Maslák nebo profesionální triatlet Petr Vabroušek.

Nechceme zůstat jen ve světě sportu. Aktivní podporu máme a budeme mít třeba od hudební skupiny Mirai, rádia Orion a České Televize. Ti všichni nám pomohou šířit informace o našem sportu a našich sportovcích,” uzavírá Šajnarová.

Kampaň #UKAŽKOULE! je veřejnou sbírkou, kterou organizuje Handicap Sport Club Havířov. Klub nabízí sportovní vyžití pro sportovce s postižením a je největším a nejúspěšnějším sportovní klubem v České republice zaměřeným na bocciu. Stará se o tři desítky sportovců z celé Moravy s vrozeným těžkým handicapem nebo po vážném úrazu. V jeho dresu hraje 6 českých reprezentantů, jsou mezi nimi i účastníci paralympijských her.

Kontakt pro média:
Mgr. Martin Kučera
E: 45martin.kucera@gmail.com
T: +420 778 527 033
FB: www.facebook.com/HSCHavirov
IG: www.instagram.com/hschavirov
Web: ukaz-koule.cz
Web: hschavirov.cz

Zdroj a foto: Tisková zpráva