Světová antidopingová agentura WADA dnes zveřejnila Seznam zakázaných látek a metod dopingu pro rok 2021. Tento seznam byl tvořen tak, aby se v něm lépe orientovali jak sportovci, tak doprovodný personál. Jeho schválení proběhlo 14 až 15. srpna 2020 během schůzky Výkonného výboru WADY s účinností k 1.1. 2021.

Seznam je jedním z mezinárodních standardů, kterými se musí signatáři Kodexu řídit a ujasňuje, které látky a metody jsou zakázané v mimo soutěžním či soutěžním období a které látky jsou zakázané v konkrétních sportech.

Generální ředitel WADA Olivier Niggli prohlásil: „WADA s potěšením zveřejňuje seznam Zakázaných látek a metod dopingu pro rok 2021 v novém formátu a doufá, že jeho užití bude mnohem jednodušší pro všechny kdo ho potřebují a užívají. Požádali jsem sportovce, podpůrný personál a signatáře, aby ho podrobně prostudovali a ujasnili se všechny nepřesnosti, které mohou vést k neúmyslnému požití látky či použití zakázané metody. Každý rok procházíme seznam s odborníky z oblasti medicíny, chemie, farmakologie a hematologie, abychom si byli jistí, že žádná látka ani metoda nezvýší výkon sportovce či nepoškodí jeho zdraví a uchovají se rovnocenné podmínky pro všechny sportovce.“

Původní zpráva na webových stránkách WADA k přečtení zde.

Uveřejněný překlad Antidopingového výboru ČR zde.

Seznam zakázaných látek zde.

Zdroj: Antidoping.cz