V pořadí 24. letní deaflympiáda, tedy vrcholná světová soutěž pro neslyšící sportovce, by se měla dle původního organizačního plánu uskutečnit v prosinci roku 2021. Hry proběhnou v půlmilionovém městě Caxias do Sul na jihu největšího a zároveň nejlidnatějšího státu Jižní Ameriky. Pro Brazílii půjde o premiérové pořadatelství v rámci téměř stoleté historie deaflympijských her. V oficiálním dopise prezident i viceprezident her ujišťují o bezpečnosti a uskutečnitelnosti akce.

„Zůstáváme odhodláni a věnujeme se plánování a přípravě všeho nezbytného pro uspořádání 24. letní deaflympiády jakožto dalšího milníku Mezinárodního výboru sportů pro neslyšící (ICSD),“ ujišťují společně prezident a viceprezident nadcházející akce Emir José Alves da Silva, respektive Evaldo Antonio Kuiava. Oficiální dopis adresovaný na všechny účastnické země budoucích her je rovněž doplněn o průvodce umístěním pro jednotlivé sportovní disciplíny přímo v městě Caxias do Sul.

A co situace ohledně šíření virového onemocnění covid-19? „To je problém, který způsobil, že každý je velmi znepokojený a nejistý ohledně uskutečnitelnosti letní deaflympiády v roce 2021. Pro všechny je to netypický okamžik, ale musíme se s touto novou realitou vypořádat.“

„Navrhujeme různé scénáře pro organizaci deaflympiády. Věříme, že budeme mít připravené tři scénáře na přípravy a průběh samotné akce, s přihlédnutím k podobnému formátu týkající se olympijských her v Tokiu. První bude NORMÁLNÍ scénář, další OMEZENÝ a také OBTÍŽNÝ scénář. Brzy dokončíme tyto návrhy a dojde k jejich předání a následnému schválení ze strany ICSD, že je lze pozitivně vyhodnotit, a tak bude každý o těchto scénářích informován, protože se jedná o celosvětový problém a nechceme nic zanedbávat co se týče bezpečnosti samotné akce,“ vysvětlují vrcholní představitelé z řad pořadatelů brazilské deaflympiády, která by měla proběhnout ve dnech od 5. do 21. prosince 2021.

Na poslední letní deaflympiádě, té v tureckém Samsunu v roce 2019, získala česká výprava hned několik cenných kovů včetně dvou zlatých medailí tenisty Jaroslava Šmédka a atletky Lenky Matouškové.

Celý původní dopis včetně průvodce umístěním brazilské deaflympiády k nahlédnutí ZDE.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: ICSD