Navzdory sportovně nepříznivému roku 2020 se podařilo uspořádat hned dva turnaje Czech Boccia Tour – v Praze a v Havířově. Ten třetí, plzeňský a po několika změnách naplánovaný na letošní lednový termín, musel být bohužel úplně zrušen. I proto se už nyní rozeslaly trofeje Best Boccia Cup 2020. „Jsme velice rádi, že se nám podařilo uspořádat alespoň dva turnaje ze tří,“ vysvětluje jeden z hlavních pořadatelů tour Roman Suda.

Na nejvyšších příčkách celkových výsledků Czech Boccia Tour 2020 se v rámci jednotlivých kategoriích umístili domácí i zahraniční hráči. Konečné pořadí BC1 ovládl Wojciech Lamch z Polska, kterému se povedlo triumfovat jak na konci srpna v Praze, tak v Havířově v první polovině září. V kategorii BC2 zvítězil František Petrák z pražského Jedličkova ústavu.

V hojně obsazené kategorii BC3 triumfoval s přesvědčivým náskokem Kamil Vašíček a souboje v BC4 ovládl o pouhý půl bod Jiří Marsín před Ondřejem Kaasem. Kategorie OPEN se hrála jen v Praze a z vítězství se zde radovala Sára Černá, která porazila například paralympijského šampiona v lukostřelbě Davida Drahonínského.

„Během roku jsme nelenili a díky naší skvělé spolupráce s národním týmem Slovenska, které je velmi úspěšnou zemí ve sportu boccia, jsme získali pro naše hráče a trenéry unikátní trenérskou knihu Boccia – základy sportovní přípravy, která nyní vychází. Knihu napsal národní trenér a jeden ze zakladatelů sportu boccia na Slovensku, Martin Gabko za podpory Slovenského paralympijského výboru. Knihu budeme distribuovat všem našim členům, kteří budou mít zájem a to zdarma,“ dodává Roman Suda.

Text: Martin Steinbach
Titulní foto: Pavla Vrbová
Zdroj a foto knih: Roman Suda