V souvislosti s vývojem celosvětové koronavirové situace se rozhodla organizace World Para Ice Hockey ve spolupráci s organizačním výborem Mistrovství světa v para hokeji Ostrava 2021 k přeložení šampionátu z květnového na červnový termín. Turnaj pro osm nejlepších para hokejových týmů světa, který je zároveň kvalifikací na Zimní paralympijské hry Peking 2022, proběhne v Ostravar Aréně od 19. do 26. června 2021.

Organizátoři tak chtějí dopřát jednotlivým týmům více času na přípravu, která je v řadě zemí nyní pro para hokejisty výrazně omezena. Zároveň pořadatelé turnaje doufají, že se také zjednoduší podmínky pro cestování a přílet týmů do České republiky, případně se otevře také možnost pro vstup fanoušků do hlediště. „Máme radost, že se turnaj vrací pod dvou letech opět do Ostravy. Všem hráčům, ale i lidem z organizačního týmu a dobrovolníkům chceme dopřát bezpečný průběh šampionátu v souladu se všemi bezpečnostními a zdravotními předpisy,“ řekla manažerka World Para Ice Hockey Michelle Laflamme.

https://twitter.com/paraicehockey/status/1359125384189599744

Na turnaj se už netrpělivě těší nejen týmy, ale také fanoušci, kteří opakovaně zaplnili před dvěma lety během para hokejového mistrovství Ostravar Arénu. S prodejem vstupenek ale organizátoři zatím nechtějí pospíchat. „Evidujeme už nyní velký zájem o koupi vstupenek na šampionát. Všem našim fanouškům za přízeň moc děkujeme. V tuto chvíli ale zatím nebudeme spouštět předprodej tiketů a počkáme na další vývoj koronavirové situace a opatření, která budeme muset v termínu konání šampionátu dodržet,“ dodal předseda organizačního týmu Jiří Šindler.

Šampionát online i na sportovních televizních kanálech

Nejen počtem lidí na stadionu, ale také u televizních obrazovek, patřilo para hokejové mistrovství v roce 2019 k naprosto rekordním turnajům. Počet sledujících fanoušků televizních přenosů přesáhl předloni i dvě stě tisíc na jeden přenos. Proto chtějí organizátoři letošního mistrovství dopřát divákům para hokeje opět kvalitní přenos turnaje. „Samozřejmě pracujeme na tom, abychom nabídli fanouškům všechny zápasy MS v para hokeji Ostrava 2021 v co možná nejširší nabídce tuzemských, ale i zahraničních kanálů, včetně online přenosů,“ nastínil Jiří Šindler. „Věříme, že alespoň část hlediště pro diváky bude možné otevřít, pokud počasí dovolí, zvažujeme ale i venkovní fanzónu,“ dodal Šindler.

Českou reprezentaci poženou i nováčci

Česká para hokejová reprezentace prošla od posledního světového turnaje generační obměnou. Zatím se tým připravuje na pravidelných kempech v Nymburku a Poděbradech. „Pracujeme v izolovaném tréninku, potřebujeme si už ale takzvaně sáhnout na soupeře. Jsme zdraví, to je hlavní a jestli se mistrovství bude hrát v květnu nebo červnu, to pro nás teď nehraje až tak velkou roli. Chceme být připraveni nejlépe, jak jen to bude možné,“ řekl trenér české para hokejové reprezentace Jiří Bříza.

V sestavě českého týmu se objeví minimálně tři úplně nová jména, pro které bude tuzemský turnaj první možností porovnání sil se zahraničními soupeři. Para hokej prochází podle trenéra Břízy v posledních letech extrémně rychlým vývojem a zvedá se hlavně konkurence v elitní světové skupině A. „Hlavně příchodem Ruska do světové špičky bude turnaj velmi nabitý a čekáme, že každý zápas přinese napínavý boj o medaile i postupová místa na paralympiádu,“ řekl trenér Jiří Bříza. Na zimní paralympijské hry, které se uskuteční v příští roce, má zaručený přímý postup jen pět nejlepších týmu MS 2021.

Češi si tento rok hned v základní skupině mistrovství zahrají s těžkými, ale zároveň pro fanouška velmi atraktivními soupeři, týmy z USA, Kanady a Jižní Koreje. Ve druhé skupině by mělo podle tabulkových předpokladů dominovat Rusko, které úvodní duely sehraje s reprezentacemi Norska, Itálie a nováčky světové skupiny A – týmem Slovenska.

Informace o průběhu příprav šampionátu najdete aktuálně vždy na webu www.parahockey.cz.

Text: Zuzana Glacová
Foto: Český para hokej