Letní paralympijské hry v Tokiu budou výrazně odlišné od všech předchozích. Alespoň co se týče organizační stránky akce, jejíž bezproblémový průběh bude podmíněn dodržováním předem daných epidemiologických pravidel. Žádné fandění diváků na stadionu nebo návštěvy japonských památek. Sportovce, novináře, hosty a ostatní členy doprovodu čekají netradiční hry.

Nová příručka popisuje pravidla pro olympijské a paralympijské hry v Tokiu. Ta obsahuje pravidla, která mají za cíl umožnění uspořádání v první řadě bezpečné paralympiády. Podrobně vysvětluje kroky a všechna opatření, které bude nutné dodržovat před samotným zahájením her a během nich. Další upřesnění budou následovat v dubnových a červnových příručkách.

Příručka pro sportovce a doprovody – Playbook – již byla distribuována v rámci svazových struktur Českého paralympijského výboru.

Klíčovými prvky tokijských her bude mj. omezování fyzického kontaktu, dodržování rozestupů, pravidelné testování, povinné nošení roušek nebo pohyb účastníků pouze na předem vymezených místech. Diváci, kteří budou přítomni přímo na stadionu, nebudou mít dovoleno povzbuzovat své sportovce pokřiky – organizátoři vyzývají k fandění pouze pomocí potlesku.

Nedílnou součástí pro pobyt v paralympijském Japonsku bude i speciální aplikace COCOA pro chytré telefony. Ta bude po čas her umožňovat přijímat oznámení o možnosti kontaktu s infikovaným nemocí covid-19, ale zároveň bude svým uživatelům zajišťovat anonymitu a bude pomáhat případnému trasování rizikových kontaktů. Všichni účastníci her budou povinni mít tuto aplikaci nainstalovanou ve svém smartphonu. Další nutná aplikace bude monitorovat zdravotní stav sportovců a ostatních hostů.

Z ubytování na sportoviště a zase zpět

Očkování nebude podmínkou pro účast na paralympijských hrách. Všechna pravidla nastavená organizátory akce budou platit pro všechny bez ohledu na očkování. Každý účastník her musí být připraven podstoupit test na covid-19 při příletu do Japonska. Odpadá také volný pohyb návštěvníků her v rámci pořadatelské země – výlety po tamějších památkách budou muset protentokrát všichni oželet.

Na sportovce i na všechny ostatní, kteří se vydají na některý ze stadionů, bude čekat pravidelné měření teploty. Nošení roušek bude pro všechny povinné s několika výjimkami – závody, tréninky, stravování a spánek. I kvůli povinnému dodržování dvoumetrových rozestupů bude snížena celková kapacita pro fotografy, novináře a další reportéry přímo na sportovištích.

Letní paralympijské hry v Tokiu odstartují slavnostním ceremoniálem v úterý 24. srpna.

Text: Martin Steinbach