Přesně za jeden kalendářní rok to vypukne. V pátek 4. března 2022 proběhne slavnostní zahajovací ceremoniál Zimních paralympijských her v Pekingu a čeští para sportovci budou chtít být u toho. V hlavním městě Číny se světová nejvýznamnější sportovní akce uskuteční již podruhé. Poprvé v historii však půjde o město, které uspořádá letní i zimní olympiádu a paralympiádu.

Zatímco se celý nejen sportovní svět připravuje na uskutečnění přeložených olympijských a paralympijských her v Tokiu, organizační práce pokračují v plném tempu i na ty nadcházející. Zimní paralympiáda v Pekingu odstartuje přesně za rok a bude probíhat až do slavnostního závěrečného ceremoniálu, který je naplánován na neděli 13. března 2022.

https://twitter.com/Beijing2022/status/1367378479461724161

V Číně bude k vidění 78 soutěží, závodů a zápasů v rámci šesti paralympijských sportů – alpské lyžování, biatlon, běžecké lyžování, para hokej, snowboarding a curling. O účast na hrách bude bojovat také celá řada českých para sportovců. Na poslední zimní paralympiádě v Pchjongčchangu v roce 2018 startovalo 24 reprezentantů i s traséry ve dvou sportech (para hokej a alpské lyžování). Český paralympijský výbor komunikuje na pravidelné bázi s organizátory her na zajištění úspěšné sportovní reprezentace.

Mezinárodní paralympijský výbor (MPV) připravil pro fanoušky po celém světě více než týdenní doprovodný program, který počínaje dneškem až do 13. března bude divákům připomínat to nejlepší ze zimní paralympijské historie. Sledujte tedy Facebook, YouTube, Instagram, TikTok nebo Twitter MPV, aby vám nic neuniklo (přesný program všech akcí ZDE).

https://youtu.be/TUXRFiXoNL4

Maskotem nadcházejících zimních paralympijských her je lampionové dítě v národní čínské červené barvě jménem Shuey Rhon Rhon. To má kromě jiného připomínat radostnou atmosféru čínského lunárního nového roku, který nastane se začátkem her v roce 2022. Shuey znamená sníh a Rhon Rhon pak symbolizuje integraci a komunikaci mezi národy, které by měly žít v harmonii.

Text: Martin Steinbach
Zdroj: Paralympic.org