Dva PCR testy v rozmezí 96 hodin před odletem, každodenní antigenní testování v Tokiu nebo monitorování vlastního zdravotního stavu. Dále například neustálé nošení roušek, přesné plánování aktivit v dějišti konání her a zákaz volného pohybu mimo sportoviště a paralympijskou vesničku. Pokynů k účasti na Letních paralympijských hrách v Tokiu přibývá a řídit se jimi budou muset všichni sportovci a členové týmu.

Mezinárodní olympijský výbor, Mezinárodní paralympijský výbor a Organizačný výbor olympijských a paralympijských her Tokyo 2020 tento týden zveřejnili druhou verzi oficiální příručky pro sportovce a členy týmu. Playbook v anglickém jazyce si můžete přečíst zde a píše se v něm například o povinnosti absolvovat v posledních 96 hodinách před opuštěním domovské země dva negativní testy, ten druhý nejpozději 72 hodin před odletem.

Účast na paralympijských hrách tak v podstatě začne několik týdnů před samotným odletem do Tokia. Všichni sportovci a členové týmů budou muset vyplňovat do speciální aplikace svůj zdravotní stav už dva týdny před odletem. Každý účastník LPH tak bude muset disponovat chytrým telefonem.

Celkově půjde o úplně jiné olympijské a paralympijské hry, které nemají žádné historické srovnání. Obrovskou výzvu chtějí všechny zainteresované pořadatelské organizace zvládnout s hlavním cílem – neohrozit zdraví nikoho ze zúčastněných. Půjde o to nastavit taková opatření, která pomůžou zajistit bezpečné a úspěšné hry, a to nejen pro samotné sportovce a jejich doprovody, ale také pro obyvatele Japonska.

Proto bude například zakázáno všem sportovcům navštěvovat sportoviště jiných sportovců. Také na oblíbené navštěvování města a s tím spojené třeba nakupování suvenýrů budou muset účastníci her zapomenout. Samozřejmostí bude rovněž přísně dodržování rozestupů, osobní hygieny a prakticky neustálého nošení roušek.

Tento druhý Playbook navazuje na první únorové vydání. Jeho český překlad bude distribuován na všechny zainteresované sportovní svazy pod Českým paralympijským výborem. Finální verze příruček vznikne v červnu. Letní paralympijské hry v Tokiu odstartují slavnostním ceremoniálem v úterý 24. srpna.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: IPC