Devět zápasů, dvě výhry, sedmé nepostupové místo – takový je stručný souhrn světového šampionátu skupiny B v curlingu vozíčkářů z pohledu České reprezentace. Turnaj ve Finsku, který nabízel možnost odrazit se zpět do elitní světové skupiny a zabojovat ještě o účast na Zimních paralympijských hrách v Pekingu, bohužel nedopadl pro český výběr podle jeho představ. Mistrovství vyhráli curleři Spojených států amerických.

Do padesátitisícového finského města Lohja se vypravila česká hráčská výprava ve složení Dana Selnekovičová (skip), Martin Tluk (viceskip), Milan Bartůněk, Jana Břinčilová a Radek Coufal. Svěřenci trenéra Sune Frederiksena dorazili na šampionát, který probíhal ve dnech od 10. do15. dubna, s časovým předstihem s ohledem na aklimatizaci a tréninkovou přípravu.

Turnaj se stejně jako jiné současné sportovní akce uskutečnil v tzv. bublině, při které je curling oddělen od běžného života. Mistrovství proběhlo kompletně bez fanoušků. Do Finska se mohlo vypravit maximálně osm osob za každou zúčastněnou zemi, nikdo jiný nebyl do sportovního areálu vpuštěn.

Tím hlavním cílem bylo umístění na medailových pozicích. Jen to by totiž dané zemi zajistilo posun do elitní výkonnostní světové skupiny, ze které pak vede cesta na Zimní paralympijské hry v Pekingu. Obtížnému úkolu šli naši reprezentanti naproti už od úvodního zápasu, kdy si bezpečně poradili s výběrem Maďarska.

„Měli jsme pomalý začátek, ale pak jsme zápas dostali pod kontrolu,“ hodnotil trenér Sune Frederiksen. Hráčka Dana Selnekovičová (skip) doplnila: „I přes novou sestavu se tým sehrál. Nálada je velmi dobrá. Led trochu pomalejší, než jsme zvyklí, ale po počátečním rozkoukaní jsme se přizpůsobili.“

Výhra 12:5 však bohužel byla na dlouhou dobu posledním úspěchem českých curlerů. V průběhů nadcházejících dní následovaly postupně porážky s Estonskem, Německem, Spojenými státy americkými, Itálií, Finskem, Japonskem a Švýcarskem.

Bylo tedy jisté, že ani případná výhra nad závěrečným soupeřem z Turecka na konečné medailové pozice stačit nebude. Českému výběru se však podařilo sebrat zbytky sil a ve svém posledním vystoupení na Mistrovství světa skupiny B ve Finsku dokázali zvítězit poměrem 9:4.

Celkovým vítězem se stal tým USA, který po postupu ze skupiny nejprve v semifinále porazil Itálii těsně 6:5 a následně si ve finálovém klání poradil se Švýcarskem. Vrchol turnaje přinesl opravdu napínavou podívanou, když Švýcarsko vedlo už 0:3, ale po velkém obratu na 4:3 se ze zlata nakonec radovali Američané. Třetí místo vybojovali curleři Itálie.

Výsledky ČR na MS skupiny B ve Finsku:
Maďarsko – Česká republika 5:12
Estonsko – Česká republika 8:1
Česká republika – Německo 3:8
USA – Česká republika 7:6
Itálie – Česká republika 5:3
Česká republika – Finsko 1:13
Japonsko – Česká republika 9:5
Česká republika – Švýcarsko 1:9
Česká republika – Turecko 9:4

Text: Martin Steinbach, Martin Bukovský (Český svaz curlingu)
Zdroj a foto: World Curling, Český svaz curlingu