Přesně před dvěma lety bylo v Ostravar Aréně vhozeno úvodní buly MS v para hokeji Ostrava 2019. Šampionát, který se zapsal do sportovních historických tabulek žije svým odkazem do dnešního dne. Nastartoval také generační obměnu české para hokejové reprezentace. Někteří nováčci se přitom mohou představit v národním týmu už coby hráči za dva měsíce. Opět na světovém turnaji v Ostravě.

Jak padaly rekordy

Osm nejlepších světových týmů, včetně české para hokejové reprezentace. Silné příběhy, semknutý organizační tým a opakovaně vyprodaná Ostravar Aréna. Ostrava zažívala na konci dubna 2019 para hokejové šílenství. „My jsme po celou tu cestu k takzvanému úspěchu museli překonat celou řadu bariér. Jednou z nich byla přejmenování sledge hokeje na para hokej, to znamená, my jsme museli veřejnost seznámit s tím, co je to para hokej, ukázat jim ten para hokej a vyvolat v nich pocit, že to chtějí vidět na vlastní oči,“ vzpomíná na turnaj v dokumentu Para Ostrava 2019 PŘEPIŠTĚ DĚJINY předseda organizačního týmu Jiří Šindler.

Že se tento cíl splnil podařilo, potvrzuje fakt, že para hokejová utkání nevidělo naživo nikdy více diváků než právě v Ostravě. Turnaj přímo v hale sledovalo na pětačtyřicet tisíc lidí a další fandili u televizních obrazovek po celém světě. Utkání české reprezentace s týmem USA se živě vysílalo během zápasů zámořské NHL. Objevilo se dokonce v sestřihu TOP10 akcí NBC TV v USA. Online streamy z Ostravy běžely v 131 zemích světa! „To byla jedinečná atmosféra, byla opravdu moc jiná. Pak jsme si uvědomili, že lidi tam přišli pro ty hodnoty, vzájemné hodnoty inspirace a symbiózy, co jsme si navzájem dávali. Jak hráči výkonem, tak i ti diváci, kteří přišli ty kluky podpořit,“ vzpomínal hlavní trenér české para hokejové reprezentace Jiří Bříza.

Para hokej – zažijme to znovu!

Para hokejový šampionát se stal pro mnohé fanoušky nezapomenutelným turnajem. Někomu ale doslova změnil život. Tento tvrdý a progresivní sport se stal pro několik handicapovaných novým začátkem. Od roku 2019 s týmem pod vedením hlavního trenéra Jiřího Břízy trénují noví, nadějní hráči, kteří se o para hokeji dozvěděli právě díky ostravskému šampionátu. O místo v základní sestavě pro letošní turnaj bojují třeba Václav Hečko, Radek Zelinka nebo Alex Ohar. A na MS v para hokeji Ostrava 2021 se už někteří z nich představí v národním dresu. Věříme, že tohle ZAŽIJEME ZNOVU a para hokejisty podpoříme na turnaji, který je zároveň kvalifikací na Zimní paralympijské hry Peking 2022 opět všichni spolu.

MS v para hokeji Ostrava 2021 se koná od 19. do 26. června 2021 v Ostravar Aréně!

Zdroj a foto: Zuzana Glacová, Český para hokej