Šestice našich para plavců absolvovala v italském městě Lignano druhé kolo Světového poháru World Para Swimming 2021. Češi obstáli v silné konkurenci a mohli se pyšnit hned několika skvělými výkony, kterými se zase o něco více přiblížili letošnímu sportovnímu vrcholu – Letním paralympijským hrám v Tokiu.

Závody v lignanském bazénu se za přísných epidemiologických opatřeních uskutečnily ve dnech 17. a 18. dubna. Čeští reprezentanti vyrazili na místo konání akce s předstihem a absolvovali tréninkové soustředění. A jejich příprava se na celkových výsledcích projevila.

Náš dlouhodobě nejúspěšnější plavecký reprezentant Arnošt Petráček vybojoval v sobotu 17. dubna na znakové padesátce ve své kategorii skvělé druhé místo. Finálový čas 43,65 byl o vteřinu lepší jeho výkon na nedávných závodech na Slovensku. Petráček následně přidal čtvrté místo na motýlkové padesátce (čas 41,42) a skvěle se prezentoval i v disciplíně 50 metrů volným způsobem (čas 42,67).

Dominika Míčková předvedla solidní výkony na 50 metrů znak (čas 1:11,75) a především na 50 metrů prsa, kdy se jí – podobně jako Petráčkovi – podařilo vylepšit svůj čas ze závodů Grand Prix Slovakia. Míčková zakončila sólovým vystoupením celý lignanský pohár World Para Swimming. Ve své doplňkové disciplíně 150 metrů polohový závod zaplavala čas 4:41,98.

V Lignanu bojovali o co nejlepší výkony i Agáta Koupilová a Petr Frýba. Prvně jmenované se povedl například závod na 400 metrů volným způsobem, na který si stanovila cíl pod 7:13 a ten zaplavala s téměř třívteřinovou rezervou.

Tadeáš Strašík zazářil na 100 metrů prsa, kdy po napínavém souboji s ostatními soupeři zaplaval tokijský limit a zároveň český rekord ve třídě SB9. Dále si Strašík na 200 metrů polohový závod časem 2:26,34 o více jak vteřinu vylepšil osobní rekord a rovněž splnil další limit B (MET) na paralympiádu v Tokiu. Na stejné trati dohmátl Jonáš Kešnar, vzhledem k tréninkovému manku, skvělým časem 2:28,73. Strašík si zaplaval „osobák“ i na motýlkové stovce (1:03,24), na které atakoval své výkonnostní maximum i Jonáš Kešnar (1:06,67).

Splnění limitů nezaručuje letenku do Tokia. Letos to bude boj. Česká republika má přidělená pouze 3 mužská místa a dvě ženská. Limitářů je po těchto závodech sedm (Petráček, Kešnar, Strašík, Andrýsek, Smrčka, Dušková a Míčková) a dá se očekávat, že po mistrovství Evropy, se počet plavců se splněnými limity ještě navýší.

Kompletní výsledkový přehled Světového poháru World Para Swimming Lignano ZDE.

Text: Martin Steinbach a Český PARA sport
Zdroj a foto: Český PARA sport