Svazu lyžařů České republiky se podařilo na poslední chvíli získat výjimku pro pořádání republikového šampionátu v alpském lyžování v technických disciplínách ve Špindlerově Mlýně. MČR proběhlo na přelomu března a dubna a na sjezdovkách se mezi sportovci bez handicapu medailově dařilo i neslyšící Tereze Kmochové. Jiří Hartig skončil ve slalomu čtvrtý. 

Zástupkyně Českého svazu neslyšících sportovců a členka klubu Jiskra Harrachov vybojovala v nabité konkurenci dvě bronzové medaile – v obřím slalomu a ve slalomu.

Mistryní republiky v obřím slalomu se stala Gabriela Capová, za kterou Kmochová zaostala o 0,14 vteřin. „Spokojenost se závodem je, bronzová medaile je fajn, i když se mi to úplně tak nepovedlo, jak bych chtěla. Nejspokojenějším jsem s tím, že jsme tady vůbec mohli jet tyto závody, že jsme dostali výjimku od ministerstva zdravotnictví,“ zhodnotila závod Tereza Kmochová pro web Svazu lyžařů České republiky.

Stejný medailový úspěch přidala Tereza Kmochová i ve slalomu, ve kterém celkově zvítězila Martina Dubovská. Neslyšící závodnice byla se svým výkonem spokojená: „Fakt jsem to nečekala, nebyla jsem favorit a jsem hrozně spokojená, jsem fakt ráda, že se mi to povedlo. Druhé kolo bylo postaveno hodně na přímo, bylo v něm potřeba mít i odvahu, což se mi taky povedlo. Takže jsem hodně ráda.“

Skvělým výkonem ve slalomu se v mužské kategorii prezentoval také další neslyšící závodník Jiří Hartig. Ten obsadil v konečném pořadí čtvrté místo.

Ještě před samotným MČR proběhl 29. března ve Špindlerově Mlýně úvodní závod kategorie FIS, který Tereza Kmochová vyhrála. Po republikovém šampionátu následoval další cenné vítězství, a to v rámci Českého poháru 2021 – Kmochová se tak stala historicky první neslyšící držitelkou českého „křišťálového globu“.

Všechny výsledky MČR a závodů FIS zde.

Zdroj a foto: Josef Štěpán, Kateřina Prokšová a czech-ski.com