Ve dnech od čtvrtka 6. května do neděle 9. května se Mezinárodní cyklistické unii a Belgian Cycling podařilo uspořádat Světový pohár v silniční cyklistice. V belgickém přímořském městě Ostende se představila i desítka českých reprezentantů. Největšího úspěchu dosáhl handbiker Patrik Jahoda, který vybojoval bronzové umístění v silničním závodu MH1.

Do Belgie vyrazily ty nejvýraznější osobnosti české ale i světové para cyklistiky. Chybět nemohli například Ivo Koblasa nebo handbikerka Kateřina Antošová – prakticky jistí účastníci nadcházejících Letních paralympijských her v Tokiu. Ve svých kategoriích bojovali také Michal Stark, Tomáš Mošnička, Václav Antal nebo Pavel Děcký. Dále reprezentovali Patrik Jahoda, Zbyněk Charvát, Tomáš Mastík a Roman Šejna.

Hned po prvním závodním dni ve čtvrtek 6. května bylo pro reprezentanty hájící české národní barvy veselo. Patrik Jahoda a Kateřina Antošová si dojeli shodně pro čtvrté místo, což lze brát jako vynikající úspěch s ohledem na ztížené tréninkové podmínky a dlouhou závodní pauzu, kterou museli v podstatě všichni para sportovci chtě nechtě absolvovat.

O den později přišly na řadu časovky v početné kategorii MC2. Na start dvacetikilometrového závodu postavili Michal Stark a Ivo Koblasa, který měl políčeno na medailové umístění. V nabité konkurenci z toho nakonec byla pro Koblasu osmá příčka s výborným finálním časem pod 30 minut. Michal Stark dojel na 25. místě, a to především kvůli závadě materiálu na kole.

Třetí den Světového poháru v Ostende se rapidně zhoršilo počasí a silniční závody byly ve znamení boje s vytrvalým deštěm. V dopoledních hodinách však přišel největší medailový úspěch české cyklistické výpravy. Handbiker Patrik Jahoda dojel na fantastickém třetím místě a hned v cíli dokonce tvrdil, že to byl snad jeho vůbec nejnáročnější závod v celé jeho kariéře.

Smůla se přilepila na Kateřinu Antošovou, která kvůli defektu zaviněného špatnou jízdou jedné ze soupeřek musela z velmi slibně rozjetého závodu závodu odstoupit. V kategorii MT2 dojeli Roman Šejna šestý a Zbyněk Charvát devátý. Slibným výkonem se prezentoval Václav Antal, který sebral síly po nepovedené časovce a vybojoval 17. místo.

O závěrečném dni šampionátu v neděli 9. května vyjeli na tratě ve své společné kategorii MC2 reprezentační kolegové Ivo Koblasa a Michal Stark. Podobné výkony v rámci silničního závodu vynesly českým cyklistům 16., respektive 18. místo. V kategorii MC5 obsadil Tomáš Mastík 28. příčku.

Na SP v silniční cyklistice v Belgii reprezentovali:

Za svaz ČATHS: Václav Antal, Kateřina Antošová, Patrik Jahoda, Ivo Koblasa a Michal Stark.

Za svaz ČFSH: Zbyněk Charvát, Pavel Děcký, Tomáš Mastík a Roman Šejna

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců