Fantastický úspěch vezou čeští reprezentanti v para trapu ze závodu Beretta Green Cup 2021, který se konal ve dnech od 22. do 23. května v italském Umbriaverde. Tomáš Dámek se dokázal díky vyrovnaným položkám v konkurenci nejlepších střelců světa kategorie PT3 probojovat do finále, kde „ustál“ obrovský tlak soupeřů a vystřílel pro Českou republiku historicky první bronzovou medaili v para trapu.

Stejným překvapením pro soupeře v kategorii PT1 (sedící) byl nepochybně Jakub Kosek, který nadstandardním nástřelem ze základního kola hladce postoupil do finále, kde vybojoval konečné 5. místo. Třetí české finále, a zároveň druhé 5. místo pro české národní barvy, vystřílel Miroslav Lidinský v kategorii PT2, i když po prvním kole byla velká šance na finálová místa dvě. Milan Kolář s absolutně nejlepším výsledkem ze všech českých reprezentantů po prvním dnu a velkou pravděpodobností přímého postupu do finále, bohužel kvůli zdravotním problémům nenastoupil do nedělních položek.

„Je to velká škoda, Milda měl závod skvěle rozjetý a nepochybuji, že díky své technicky a ‚mentálně‘ čisté střelbě by se ve finále dostal hodně daleko,“ komentoval smutnou situaci trenér národního týmu para trapu Radek Kozák. „Celkově se závodu zúčastnilo devět českých reprezentantů ve všech třech kategoriích WSPS IPC. Byla to vlastně pro většinu českého týmu velká premiéra, která dopadla výborně,“ dodá spokojený trenér.

Obrovskou zásluhu na stále vzrůstající výkonnosti českého týmu mají nepochybně speciálně vyrobené brokové náboje Sellier & Bellot edice Para trap, které jsou konstruovány a vyrobeny přesně dle potřeb reprezentantů ČR v para trapu. Dalším závodem Světového poháru bude červencový 2nd International Sellier & Bellot Para Trap Championship v Brně.

Českou republiku na SP v Itálii reprezentovali: Tomáš Dámek, Martin Tomek, Miroslav Lidinský, Milan Kolář, Jan Baumruk, Jakub Kosek, Jaroslav Klimeš, Roman Telička, Miroslav Večeřa, trenér Radek Kozák, asistent trenéra a technické zabezpečení Milan Herodes.

Zdroj a foto: Miroslav Lidinský