Navzdory dalšímu komplikovanému školnímu roku projekt Paralympijské výzvy Sazka Olympijského víceboje pokračuje ve své činnosti, a dokonce osobně zavítá na některé školy se speciálním vzdělávacím programem. Organizační tým Českého paralympijského výboru i se svými ambasadory vyrazí v průběhu června postupně do Karlových Varů, Říčan, Kostelce nad Černými lesy a Uherského Hradiště.

„Na akci se moc těšíme. Vlastně spíš doufáme, že už to konečně vyjde a žádná nařízení nám Sportovní den nepřekazí. Učitelé i naše děti se nemůžou dočkat Vendy Duškové a také kouzelníka Pavla Dolejšky,“ říká garantka Paralympijské výzvy pro školu v Karlových Varech ve Svahové ulici Michaela Ženíšková. „Ani trénink a přípravu jsme nepodcenili. Z disciplín děláme často skoky a také máme dobré běžce. Věříme, že budeme na sportovní část dne výborně připraveni!“

I školní rok 2020/2021 zasáhly vládní opatření proti šíření virového onemocnění covid-19. Školy musely být na čas úplně uzavřeny, poté fungovaly zcela bez tělesné výchovy a sportovních kroužků. Na závěr školního roku však díky postupnému rozvolňování a dodržování nezbytných opatření bude konečně možné uspořádání několika slíbených Sportovních dnů s hvězdami českého para sportu.

Řady ambasadorů Paralympijské výzvy nově rozšíří další výrazné osobnosti se zkušenostmi z paralympijských her – plavkyně Vendula Dušková, která se podívá na školu ve svých rodných Karlových Varech a sjezdový lyžař Tadeáš Kříž, který si pro školy v Uherském Hradišti připravuje i svoji proslulou show v biketrialu. Akce v Říčanech a Kostelci obohatí atletka Anna Luxová.

Ohledně plánů na nadcházející školní rok 2021/2022 je již nyní v plánu slavnostní odstartování dalšího – již pátého! – ročníku Paralympijské Sportovním dnem v Rožmitále pod Třemšínem. Zapomenout nesmíme ani na tradiční sportovní vyvrcholení aktuálního školního roku, které letos proběhne v rámci Republikového finále Olympijského víceboje v Brně ve dnech 2. a 3. září.

Sportovní dny Paralympijské výzvy 2021:

9. června – Karlovy Vary
10. června – Říčany
11. června – Kostelec nad Černými lesy
17. června – Uherské Hradiště
18. června – Uherské Hradiště
9. září – Rožmitál pod Třemšínem

Více informací o Paralympijské výzvě naleznete zde.

Pro přímou registraci školy do projektu klikněte zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Archiv Paralympijské výzvy a ČPV