Český tenisový tým neslyšících odletěl ve čtvrtek 17. června z Brna na ostrov Kréta v Řecku, aby tam reprezentoval v rámci 14. ročníku Evropského tenisového šampionátu. Mistrovství proběhlo od 19. do 26. června v resortu Sports Complex Lyttos Beach Hotel v Chersonissos, který se nachází nedaleko hlavního města ostrova Heraklionu. Češi dokázali vybojovat jedno zlato v singlu a bronz ve smíšené čtyřhře.

Reprezentační výprava čítala dva členy – Kateřinu Blaščíkovou a Jaroslava Šmédka. Prvně jmenovaná je členkou SK Olympia Praha SPS a před turnajem držela 22. umístění na světovém žebříčku ICSD. V roce 2019 obsadila společně s Jaroslavem Šmédkem druhé místo ve smíšené čtyřhře na světovém šampionátu.

I Šmédek je členem SK Olympia Praha SPS a zároveň jedničkou světového žebříčku, deflampijským šampionem z roku 2017 a dvakrát druhý z MS 2019. Od obou mladých sportovců se tedy na Krétě čekaly velké věci. Reprezentanty doprovázel na šampionátu trenér Jaroslav Šmédek starší. Navzdory stále trvající pandemické situaci šlo o rekordní účast zemí i účastníků. Naši neslyšící nakonec přivezli domů dvě medaile z toho jednu zlatou.

V prvním hracím dni 19. června měli naši reprezentanti volný los, tak měli čas na tréninkovou přípravu na následující den, kdy měli začít hrát první kolo čtyřhru v mixu. Naši reprezentanti vstoupili do turnaje proti nevyzpytatelnými mixu z Izraele. První zápas naši úspěšně vyhráli v poměru 7:5 a 7:5. Přestože v každém setu prohrávali, dokázali vývoj zápasu otočit ve svůj prospěch.

Dne 21. června, ve třetím hracím dni, se hrála druhá zápasová kola v kategorii dvouhry jak muži, tak i ženy. Jako první z našich reprezentantů nastoupil do zápasu Jaroslav Šmédek a jeho protějškem byl Rus Yaroslav Revin. Naše světová jednička si zápas dobře pohlídala a vyhrála 7:6(2)/6:4. Po Šmédkovi nastoupila Kateřina Blaščíková a její soupeřkou byla teprve patnáctiletá Yeva Flierko z Ukrajiny. Tenistka z Ukrajiny překvapivě vyhrála první set, ale naše reprezentantka zápas nakonec skvěle otočila.

Následující den hrála naše dvojice druhé kolo čtyřhry mixu proti slovenskému páru Janě Jánošíkové a Marianu Vacovi a bez komplikací postoupila do semifinále v poměru 6:3/6:1.

Další den přišlo na řadu čtvrtfinále singlů. Naši na svůj dvorec nastoupili ve stejnou dobu. Jako první z kurtu odešla naše reprezentantka, která bohužel nestačila na favorizovanou Němku Heike Albrecht. Na jiném kurtu stále bojoval náš reprezentant a jeho nebezpečným protivníkem byl Mario Kargl z Rakouska. Kargl vyhrál první set v tiebreaku. Šmédek musel změnit taktiku a zápas naštěstí otočil ve svůj prospěch a postoupil do semifinále.

Ve čtvrtek 24. června došlo na semifinále čtyřhry mix a Česká republika se utkala proti německému páru Heike Albrecht a Urs Breitenberger. Německá dvojice byla favorizovaná, ale český pár dokázal Němce silně potrápit. První set vyhráli překvapivě naši, ve druhém setu se Německý pár vzpamatoval a vyrovnali na 1:1 na sety. Třetí set následoval supertiebreak. Naši bohužel neproměnili mečbol a zápas nakonec prohráli.

Páteční semifinálový den se ukázal ve skvělé formě hrající Šmédek, když jeho protějškem byl Němec Urs Breitenberger, se kterým den předtím s ním prohrál mix. Tu porážku mu však v singlu oplatil a postoupil do finále! V něm byl jeho soupeřem třetí nasazený a pátý hráč neslyšících na světě Gabor Mathe z Maďarska. Finálový sobotní zápas byl třísetový. První set vyhrál bezlítostně Maďar nadělil Šmédkovi kanára, ale zbytek zápasu dotáhl do vítězného konce český reprezentant a stal se úřadujícím mistrem Evropy neslyšících v tenise!

Posledním zápasem našich reprezentantů byl ještě boj o třetí místo v mixu. Český pár se utkal s francouzskou dvojicí Marine Beney a Samuel Sazaux. Koneční třetí místo nakonec získal český pár, který zvítězil až v rozhodujícím supertiebreaku.

V průběhu turnaje na dějiště zavítaly i různé tamější osobnosti, jako například řecký ministr sportu Lefteris Avgenakis, se kterým zástupci EDSO a Řeckého svazu neslyšících sportovců projednali další podporu sportu neslyšících a organizaci dalších velkých sportovních akcí v Řecku. V dějišti konání šampionátu nechyběl ani viceprezident Evropské tenisové federace Spyros Zannias, se kterým se setkal i další člen české výpravy, předseda Českého svazu neslyšících sportovců Ota Panský.

Zdroj a foto: Český svaz neslyšících sportovců