Utkání o příčku nejvyšší. Tradiční složení finálového boje a především repríza boje o zlato z MS 2019 v Ostravě, kdy Američané zvítězili 3:2 po prodloužení. Bronzové medaile putují do Ruska. V souboji o třetí místo zvítězil Ruský paralympijský tým nad Jižní Koreou 7:0.

Od úvodního vhazování se hrál rychlý, kombinační a především důrazný para hokej plný tvrdých střetů a soubojů. A otěže zápasu vzali jako první do svých rukou para hokejisté USA. První vyložená šance se zrodila ve 2.minutě, kdy při přečíslení dva na jednoho pálil po Dodsonově přihrávce kapitán Pauls. Ten se do šance dostal i o tři minuty později, kdy jeho rána skončila v lapačce Larocqua. A strážce kanadské svatyně měl práce daleko více. Nejprve ho neúspěšně prověřil Roybal s Wallacem, aby o půl minuty později právě druhý jmenovaný vyzval ke skórování Farmera – 0:1. Tlak amerických para hokejistů neustával. Spíše naopak. V čase 10:33 dostal Dodson přihrávku do jízdy od Roybala a zvýšil na 0:2. Až poté se ke slovu dostali i vicemistři z Kanady. V přesilové hře při Wallacově vyloučení snížil stav hned po 10 vteřinách výhody prudkou střelou Bridges a do šaten se šlo za stavu 1:2 pro americký výběr.

Na první buly druhé třetiny se postavili oba první centři týmů Bridges a Farmer. V čase 13:01 vyjel Brody Roybal zpoza brány a z otočky vystřelil, ale Larocque byl na správném místě a prudkou střelu chytil. Záhy (čas 12:24) následoval trest pro Kanaďana Bridgese za vjetí do soupeře a USA měly možnost v přesilovce navýšit svůj náskok. Po zákroku Westlaka si navíc tým USA odehrál deset sekund pět na tři a netrvalo dlouho, než tuto příležitost Američané využili. Josh Pauls vystřelil do protipohybu Larocqua a zvýšil na 1:3. Pokračovala klasická přesilovka pět na čtyři, která další zvýšení skóre nepřinesla. Zápas se odehrával v neskutečném tempu a kanadský brankář byl pod palbou střel Američanů. Nádherná přihrávka do breaku od Jacka Wallace na rozjetého Declana Farmera znamenala v závěru třetiny další změnu skóre na 1:4. Po druhé třetině byl poměr střel na branku neuvěřitelný: 34 z hokejek týmu USA k jediné kanadské.

Hned v úvodu třetí třetiny dostal Dominic Laroque tvrdou střelou Wallace pukem do krku a musel být ošetřen. Náhradní gólman Kingsmill ale mohl zůstat na kanadské střídačce. Zápas ale pokračoval v nastaveném tvrdém tempu. Americký kapitán Pauls v jedenácté minutě najel do protihráče a Kanaďané se tak mohli vrátit alespoň částečně do zápasu. Této nabídky ale javorové listy nevyužily. Američané se prokázali nejen rychlou útočnou hrou, ale i důslednou obranou. Osmá minuta patřila představení Declana Farmera, který projel přes celé kluziště a zvládl přidat Laroquovi další úspěšný zákrok. 6:33 Brody Roybal založil na další americkou branku, který přihrál na Dodsna a David Eustace si připsal první gól na ostravském šampionátu a zvýšil náskok Američanů na 1:5. Kanaďané se na závěrečný tlak už nezmohli a titul mistrů světa z MS v para hokeji Ostrava 2021 brali staronoví vládci para hokejového trůnu – tým USA.

Kanada – USA: 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)
Góly: Bridges – 8. Farmer, 11. Dodson, 20. Pauls, 29. Farmer, 39. Eustace. Vyloučení 4:3. Využití 1:2.

Rozhodčí: Nikolic, Lunden, Rundstrom

Kanada: Laroque – Henry, Westlake, Lavin, McGregor, Bridges – Sison, Hickey, Smith, Cozzolino, Halbert – Crane, Jacobs-Webb, Lehoux

USA: Cash – Wallace, Woodke, Farmer, Grove, Misiewicz – Douglas, Pauls, Roybal, Dodson, Zych – Eustace, Roman, Hargis

Text: Zuzana Glacová 
Zdroj: MS para hokej Ostrava