Na střelnici pro olympijské disciplíny v Brně Soběšicích se ve dnech 22. až 24. července uskutečnil 2. ročník závodu světového poháru WSPS v para trapu – 2nd International Sellier & Bellot Para Trap Championship. Soutěže se zúčastnilo 29 střelců ze 7 zemí – Spojených Arabských Emirátů, Rakouska, Německa, Itálie, Španělska, Lucemburska a samozřejmě ČR. Sportovci poměřili své dovednosti ve třech kategoriích – PT1 (sedící), PT2 (postižení dolní končetiny) a PT3 (postižení horní končetiny).

Po čtvrtečním oficiálním tréninku následovaly dva dny soutěžní a sobotní finálové klání nabídlo skvělou podívanou napínavou do poslední chvíle, kdy v kategorii PT3 rozhodl o vítězi až závěrečný shot-off. Stal se jím italský reprezentant Mirko Caffagi, který tak obhájil své loňské vítězství z prvního ročníku International Sellier & Bellot Para Trap Championship. Na stříbrnou pozici tak odsunul vedoucího střelce prvního soutěžního kola, nováčka italského reprezentačního týmu Gabrielle Nanni. Stejné umístění jako v loňském roce vybojoval i reprezentant Lucemburska Steve Nothum, kterému patří příčka třetí.

PT1 – sedící – byla nejpočetněji obsazenou kategorií a finále ovládla reprezentace Spojených Arabských Emirátů, která vybojovala zlato (Mohammed Alhebsi) a bronz (Mohammed Alhashmi). Ze stříbrné medaile se radoval vedoucí závodník prvního dne Davide Fedrigucci z Itálie. Naprosto fantastickým nástřelem ve finále kategorie PT2 (46/50) ohromil Ignacio Javier Oloriz Sanz a zlato tak putovalo do Španělska. Stříbro a bronz zamířilo do Itálie zásluhou Alessandra Spagnoli a Antonia Ventre.

V těžké konkurenci se neztratili ani čeští reprezentanti a do finálových bojů postoupili ve všech kategoriích. K medailovému umístění se nejvíce přiblížil Miroslav Lidinský v kategorii PT2, kterému bronz unikl o pouhý jeden terč. Druhý český zástupce v této kategorii Milan Kolář se umístil na šesté příčce. Velkou radost nám udělalo i skvělé páté místo Jakuba Koska v kategorii sedících.

V PT3 reprezentoval české barvy Martin Tomek, kterému patří konečné šesté místo.

Všichni zahraniční účastníci vysoce ocenili kvalitu střelnice a celkové zabezpečení soutěže a pevně věříme, že i díky jejich kladným referencím se podaří zrealizovat třetí ročník s ještě hojnějším počtem střelců a zahraničních reprezentačních týmů. Všem zúčastněným a fanouškům děkujeme za jejich pomoc a podporu.

Odkaz na výsledky ZDE.

Text: Zuzana Süsserová
Zdroj a foto: Česká střelecká asociace hendikepovaných