31. srpna 2021 – Boccista Adam Peška pokračuje ve spanilé jízdě paralympijským turnajem jednotlivců. Po úspěších ve čtvrtfinále a v semifinále na něj čeká finálový duel proti soupeři z Řecka. Dařilo se i stolním tenistům – Suchánek se Svatošem proklouzli do semifinále turnaje v týmech. V plaveckém finále bojovala Vendula Dušková. Čeští para sportovci mají za sebou týden paralympiády.

Boccia bude slavit zisk medaile

Další medaile je za rohem. Adam Peška (BC3)dnes překonal nástrahy čtvrtfinálových a semifinálových duelů a čeká na něj souboj o zlato. Český reprezentant stále posouvá historické úspěchy české boccii v rámci paralympijských her a zítra se rozhodne, zda se domů vrátí se zlatou, nebo stříbrnou medailí.

Semifinálový souboj s Australanem Michel byl velice vyrovnaný. Bojovalo se o každý míček a skóre se v podstatě celý zápas přesouvalo z jedné strany na druhou. Adam Peška však potvrdil výbornou formu, která ho provází celý jeho pobyt v Tokiu. V poslední výměně zvládl několik vyhrocených momentů a nakonec zvítězil 4:3. Zítra na něj bude čekat vyzyvatel Polychronidis z Řecka, zápas začne v 15:05 místního času.

Stolní tenisté mají jistotu cenného kovu

Dnešní čtvrtfinálový duel v rámci turnaje stolního tenisu týmů mezi Českem a Ukrajinou měl jednoznačný průběh. Jiří SuchánekPetrem Svatošem nedali Yezikovi s Petrunivem nejmenší šanci a a zvítězili 3:0. Po Svatoše šlo o dvojnásobnou radost, protože dnešek se krásně sešel s jeho 31. narozeninami a po zápase na něj čekalo překvapení v podobě neformální oslavy v zázemí české paralympijské výpravy. Semifinále, díky dodatečné výhře Petra Svatoše, budou naši hrát už zítra v 14 hodin a již nyní mají jistotu zisku minimálně bronzové medaile.

V rámci plaveckých závodů bojovala v ranních hodinách Dominka Míčková v rozplavbě na prsové padesátce. Její výkon byl velmi solidní, a ne příliš vzdálen hodnotám zaručující postup do finálového závodu. Čau 1:13,46 však znamenal nepostup a Míčková se tak může soustředit už jen na svoji poslední disciplínu na paralympiádě – padesátku znaku v pátek 3. září.

Rovnou finálový závod čekal na Vendulu Duškovou v kategorii S8 na 400 metrů volným způsobem. Česká reprezentantka předvedla více než kvalitní výkon a obsadila konečné šesté místo.

Tereza Jakschová nedoběhla do finále. Střelci skončili za očekáváním

Poprvé ve své sportovní kariéře se na paralympijských hrál představila sprinterka Tereza Jakschová. Mladá běžkyně měla v programu her dvě disciplíny – dvoustovku a dnešní běh na 100 metrů. V poledne místního času se postavila na start rozběhu a v silné konkurenci rozhodně nebyla bez šance. Její výsledný čas 12,95 vteřin nebyl daleko od osobního rekordu, ale na posun do večerního finále nestačil. Běh na 200 metrů absolvuje Jakschová 4. září.

Bohužel bez finálové účasti to dnes bylo také pro naše sportovní střelce. Tomáš Pešek a Jakub Kosek zažili svoji paralympijskou premiéru a dnes absolvovali kvalifikaci v disciplíně P1 – vzduchová pistole SH1 na 10 metrů a čeští reprezentanti obsadili jedenácté, respektive 27. místo. Do klání o zisk cenných kovů postupovalo osm nejlepších střelců.

„Je to pro nás zklamání, určitě jsme chtěli, aby se Tomáš prostřílel do finále. Nakonec od toho nebyl daleko, postup mu unikl až v posledních ranách, ale rozhodně jej musím pochválit za dobrý výkon. Pro Jakuba šlo vyloženě o vedlejší disciplínu, ve které jsme ani nepočítali s případným postupem. Jeho čas tady v Tokiu teprve přijde,“ zhodnotil s příslibem týmový vedoucí českých střelců Oldřich Janča.

Zítřejší program:

Ve středu 1. září očekávejme výkony českých cyklistů na dráze – v akci budou handbikeři Kateřina Antošová, Patrik Jahoda a Tomáš Mošnička. Odložených eliminací se dočkají lukostřelkyně Tereza Brandtlová a Šárka Musilová a bude házet finále kuželky v 19:25 (12:25 SEČ).

Boccista Adam Peška rozehraje svůj finálový duel v 15:05 (8:05 SEČ). Kvůli nepříznivému počasí byly dnes odloženy eliminace v lukostřelbě ženského turnaje. Tereza Brandtlová začne svoji bitvu proti domácí Japonce Okazaki v 9:00 (2:00 SEČ) a na Šárku Musilovou čeká v 9:30 (2:30 SEČ) soupeřka z Ruska Krutova. Stolní tenisté Jiří Suchánek s Petrem Svatošem odehrají semifinále ve 14 hodin (7:00 SEČ).

Do středu pozornosti se dostanou také plavci Miroslav Smrčka, Jonáš Kešnar a Vendula Dušková. Jejich rozplavby začínají postupně v dopoledních hodinách tokijského času.

Program českých para sportovců na hrách v Tokiu zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Jan Malý