31. srpna 2021 – Dnešní ráno a dopoledne patřilo z českého pohledu cyklistice, konkrétně časovkám. Proti českým reprezentantům vyjeli ti nejlepší jezdci světové para cyklistiky. Blízko k medailovému úspěchu měli Kateřina Antošová i Patrik Jahoda. Ivo Koblasa se umístil na solidní osmé příčce, Tomáš Mošnička skončil patnáctý.

Více než sto kilometrů daleko od většiny paralympijských sportovišť a závodišť se nachází slavný závodní okruh Fuji Speedway, na kterém se dnes jela časovka v rámci závodů silniční cyklistiky. V akci byli hned čtyři čeští para sportovci v několika kategoriích – Ivo Koblasa v C2, Tomáš Mošnička v H3, Patrik Jahoda v H1 a Kateřina Antošová v H1-3. Na všechny naše závodníky čekala maximální světová konkurence.

Organizátoři zvolili formát závodu s postupným startem všech jezdců po jedné minutě a mezi jednotlivými kategoriemi byla čtyřminutová pauza. V rámci jedné u úvodních kategorií C2 vjel do závodu Ivo Koblasa. Ten chtěl především o něco vylepšit svá umístění z časovky a stíhačky na dráze a do dnešního závodu dal všechny síly. Se soupeři i s tratí bojoval statečně a vyjel si skvělé osmé místo s časem 38:23,17.

O několik okamžiků později zahájil své paralympijské představení také handbiker Tomáš Mošnička. Zkušený čtyřiapadesátiletý jezdec měl však s tratí trochu problémy, dlouho nezvládl držet vysoké tempo s ostatními sportovci, a nakonec finišoval na patnácté příčce s téměř šestiminutovou ztrátou na vítěze Ablingera z Rakouska.

V kategorii handbiku H1 se kvalitní výsledek čekal od Patrika Jahody. Sice se mu nepodařilo prolomit prokletí čtvrtých míst, ale v silné konkurenci těch nejlepších světových jezdců se český reprezentant neztratil. I když mu v závěrů závodu postupně ubývaly síly, tak dosáhl na výborné, jím samotným však proklínané, čtvrté místo. Na medailové umístění mu scházelo pět minut a 55 vteřin.

Časově nejblíže k zisku některého z cenných kovů byla jediná Češka na silnici, Kateřina Antošová. Její ztráta na bronzovou příčku činila jednu minutu a 49 vteřin, na „bramboru“ jí scházely čtyři sekundy. Konečné páté místo je vylepšením jejího dosavadního paralympijského maxima – v Riu před pěti lety dojela handbikerka Antošová ve stejné disciplíně devátá.

Další program cyklistiky:

1.září:
Patrik Jahoda – silniční závod H1-2, 9:35
Kateřina Antošová – silniční závod H1-4, 12:20
Tomáš Mošnička – silniční závod H3, 14:20

2. září:
Ivo Koblasa – silniční závod C1-3, 9:48

Program českých para sportovců na hrách v Tokiu zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Jan Malý