Ve úterý 24. srpna večer (13:00-16:00 SEČ) se na tokijském olympijském stadionu uskutečnil slavnostní zahajovací ceremoniál k letním paralympijským hrám. Při slavnostním nástupu se představilo celkem 162. zemí, což téměř vyrovnalo počet zúčastněných národů v rámci rekordních her v Londýně v roce 2012 (164 států). Celkově se her zúčastní 4 403 sportovců.

Česká výprava vyšla na stadion jako šestadevadesátá v pořadí. Vlajkonoši výpravy byla premiérově dvojice sportovců – paralympijský šampion v plavání Arnošt Petráček a čtyřnásobná držitelka paralympijského bronzu atletka Eva Datinská.

Mezi nastupujícími stáry se objevilo také pět nováčků – Bhútán, Grenada, Maledivy, Paraguay a Svatý Vincenc a Grenadiny. „Jsem nesmírně hrdý, že se v Tokiu představí takový počet národních paralympijských týmů. Posledních 18 měsíců bylo dosud nejnáročnější pro všechny, kteří jsou nějakým způsobem zapojení do paralympijského hnutí. Hlavní dík patří samozřejmě každému z národních paralympijských výborů za to, že zvládly připravit své sportovce k účasti na hrách. Byla to epická a vyčerpávající výzva pro všechny zúčastněné,“ okomentoval začátek tokijské paralympiády prezident Mezinárodního paralympijského výboru Andrew Parsons.

Podrobnosti připravujeme.

Text: Martin Steinbach
Foto: Jan Malý a Martin Steinbach