Na tradiční spolupráci mezi Českým paralympijským výborem a Českým olympijským výborem navázaly letošní Paralympijské dny v rámci Olympijského festivalu. V Brně i v Praze se představili zástupci několika para sportů, návštěvníci akcí v obou městech si mohli vyzkoušet paralympijské sportovní disciplíny a program obohatily i exhibice s olympioniky Šárkou Kašpárkovou nebo Tomášem Vernerem.

V Brně se představili tenisté, basketbalisté a také hráči showdownu

V pondělí 26. července se na brněnských Allianz Tenis kurtech odehrála speciální exhibice smíšených dvojic. Nastoupila olympionička Šárka Kašpárková s tenistou na vozíku Jiřím Vrbou proti projektové manažerce Olympijského festivalu Nadě Černé s Tomášem Jochymkem. Vyrovnané výměny ocenili přítomní fanoušci zaslouženým potleskem.

Chybět nemohli ani basketbalisté na vozíku. Pod vedením předsedkyně České asociace basketbalu na vozíku Hany Valové se do Brna vydali hráči Tomáš Nevěčný, Pavel Grmela, Martin Zemánek a z tenisového kurtu se na exhibici pod vysokým košem přesunul Jiří Vrba. Zápas tři na tři probíhal v ohromném tempu a hráči si nedarovali ani centimetr prostoru.

Zájemci o tenis na vozíku a basketbal na vozíku si mohli dané sporty v průběhu celého dne vyzkoušet – k dispozici byly sportovní vozíky od Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Na opačné straně multifunkční palubovky, kam bylo umístěno basketbalové stanoviště, celý den probíhala ukázka sportu pro nevidomé – showdown. Tato aplikovaná varianta stolního tenisu pro zrakově postižené sportovce zaujala mladé i starší návštěvníky brněnského areálu. O zapůjčení stolu i kompletní prezentaci stanoviště se postarali zástupci tamějšího oddílu Tandem Brno Pavel David, Josef Kaplan a Tomáš Rys.

 Program pražského festivalu obohatili fotbalisté, atleti a tenisté

O týden později – v pondělí 2. srpna – se Paralympijský den uskutečnil i na druhém republikovém Olympijském festivalu. V Praze si se sportovci handicapem si přišla zahrát jednosetovou tenisovou bitvu ambasadorka Olympijského festivalu v Praze Kateřina Emmons. „Klobouk dolů, jak ti kluci ten tenis na vozíčku válí, já byla jednoznačně nejhorší hráč na kurtu,“ zhodnotila olympijská šampionka ve sportovní střelbě. Ve zkráceném zápase doplnil dvojici Michal Stefanu-Petr Svášek generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík.

Po exhibici a úpravě antukové hřiště si mohli návštěvníci akce na vlastní kůži vyzkoušet tenis na vozíku. Sportovní vybavení poskytlo pražské Centrum Paraple.

Ruku k dílu přidali také zástupci oddílu Atletika bez bariér Pardubice pod vedením Evy Hrdinové. „Jsme rádi, že jsme se na této krásné akci mohli podílet. Zájem o para atletiku byl veliký, v jednu chvíli se u nás vytvořila opravdu dlouhá fronta, ale na všechny se samozřejmě dostalo,“ s úsměvem přiblížila Hrdinová náročný provoz stanoviště pro vrhačskou a házecí atletiku v sedě. Na poobědovou exhibici v hodu kuželkou dorazil i úspěšný atlet s paralympijskými ambicemi Martin Zach. V boji s obtížným protivětrem dokázal poslat své náčiní až na třicetimetrovou hranici, což fanoušci v areálu Olympu Praha odměnili bouřlivým potleskem.

Pomyslným zlatým hřebem pondělního Paralympijského dne byla ukázka/exhibice fotbalu pro nevidomé s Tomášem Vernerem. Tento český olympionik, nyní i moderátor v rámci Olympijského festivalu, nejprve vyzpovídal předsedu Českého svazu zrakově postižených sportovců Zdeňka Barloka a poté se zapojil do ukázky penaltového rozstřelu. Bývalému krasobruslaři se nejprve příliš nedařilo trefit poslepu míč s rolničkou, ale nakonec odcházel ze hřiště jako zručný fotbalista.

Program Olympijského festivalu v Praze a v Brně pokračuje až do neděle 8. srpna.

Text: Martin Steinbach
Foto: Olympijský festival a archiv ČPV