29. srpna 2021 – Druhý den po sobě slaví český paralympijský tým v Tokiu zisk cenného kovu. Aleš Kisý potvrdil kvalitní formu, ve finále vrhu koulí vyrovnal své osobní maximum a vybojoval skvělé třetí místo. Boccista Adam Peška dominoval i ve svém druhém utkání v základní skupině a Kateřina Cuřínová navzdory přesvědčivé výhře už nemá šanci na postup do bojů o medaile. Na závěr dne došlo také k „Díkuvzdání medailistům“.

Aleš Kisý na stupních vítězů ve vrhu koulí

V dopoledních hodinách tokijského času se na svoji jedinou paralympijskou disciplínu chystala další česká medailová naděje. Koulař Aleš Kisý (F53) by sice – dle vlastních slov – raději závodil v pozdějších hodinách, ale na jeho dnešním výkonu nebyla časová nepřízeň ani trochu znát. Již své první pokusy poslal za osmimetrovou hranici, což značilo velký příslib zisku některého z cenných kovů.

Rodák z Trutnova byl určitou část závodu ve vedení, ostatní soupeři se jeho nejdelšímu pokusu – 8,25 metrů – nemohli rovnat. Tedy jen do chvíle, dokud nenastoupili reprezentanti Ázerbájdžánu a Íránu, kteří se až zázračně dostali na delší vzdálenosti a Kisý byl bohužel oběma sportovci překonán. Nikdo další se však před českého reprezentanta nedostal a zkušený koulař tak mohl slavit svoji první paralympijskou medaili v kariéře.

Obrovská euforie, nadšení a úleva, protože se mi povedlo něco, na co jsem tvrdě makal celou svoji sportovní kariéru. V podstatě celých dvacet let, co závodím, se dnes zúročilo. Zároveň jsem fakt neskutečně vyčerpanej. Stálo to hrozně moc energie a času v přípravě. Teď jsem hrozně moc rád, že už je to úspěšně za mnou, a hlavně se těším domů do Česka,“ zhodnotil své momentální pocity a dojmy šťastný paralympijský medailista Aleš Kisý.

Oba čeští boccisté dnes přesvědčivě zvítězili, Peška bude hrát o postup

Chvíli po českém medailovém úspěchu v atletice se k dalšímu zápasu v základní skupině chystal boccista Adam Peška (BC3). Hlavním cílem bylo navázat na včerejší triumf nad Annou Ntenta z Řecka a pokud by to bylo alespoň trochu možné, tak v dnešním duelu zvítězit s vysokým skóre. Ohledně postupu ze základní skupiny totiž hrají svoji roli i body hráčů na všech druhých místech. Cíle českého hráče byly splněny, protože Peška postupně ovládl všechna kola, a nakonec zvítězil bez sebemenších problémů poměrem 5:0. O postup z prvního místa si to zítra rozdá s Rusem Legostaevem.

Kateřina Cuřínová (BC1) se dokázala oklepat z nepovedeného paralympijského startu z předchozího dne, ve kterém prohrála oba své skupinové duely. Dnes na ni čekala nevyzpytatelná Andreza Vitoria de Oliveira z Brazílie a pokud chtěla česká hráčka ještě pomýšlet na postup do vyřazovací fáze turnaje, musela bezpodmínečně zvítězit opravdu vysokým rozdílem. To se po urputném boji nakonec nepodařilo, Cuřínová sice vyhrála, ale „pouze“ 3:1 a s případnou účastí v play-off se tak musí rozloučit. Zítra se ještě střetne s hráčem Wey Luna z Malajsie v souboji o konečné umístění.

Díkuvzdání medailistům

Na závěr dnešního dne došlo k příjemnému spontánnímu setkání všech přítomných členů české výpravy na „Díkuvzdání medailistům“. V paralympijské vesnici před českým domem byli oceněni David Drahonínský, Šárka Musilová a také čerstvý medailista Aleš Kisý. Sportovci na tomto neformálním ceremoniálu přijali kromě věcných darů i zasloužený aplaus všech zúčastněných.

Zítřejší program:

V pondělí 30. srpna se bude David Drahonínský snažit získat další medaili z Tokia. Jeho soutěž jednotlivců W1 startuje čtvrtfinálovým duelem v 19:29 (12:29 SEČ). Jeho soupeř teprve vzejde z osmifinálových duelů. Chybět nebude ani veterán Miroslav Smrčka, který se v 10:10 (3:10 SEČ) pokusí postoupit z rozplavby na 200 metrů polohového závodu.

Poslední skupinové zápasy – jeden dokonce o postup – absolvují oba čeští boccisté. Kateřina Cuřínová bude bojovat od 17:10 (10:10 SEČ) a Adam Peška odehraje klíčový duel v 18:25 (11:25 SEČ).

Program českých para sportovců na hrách v Tokiu zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: David Soelnder, archiv ČPV a Jan Malý