Když vinou covidových restrikcí nemohl odcestovat na mistrovství světa 70.3 Ironman v americkém Utahu, snažil se para triatlonista Jan Tománek zajistit náhradní závodní program na září. Volba nakonec padla na prestižní závod Ironman Klagenfurt (3,8 km plavání – 180 km cyklistika – 42,2 km běh). „V závodě mi vše vyšlo podle plánu a dosaženým časem 10:49:08 hodiny jsem potvrdil svou výbornou letošní formu,“ zhodnotil své vystoupení v Rakousku český reprezentant.

„Pořád doznívaly dozvuky ztraceného mistrovství světa a neumožnění vstupu do USA a doslova za pět minut dvanáct přišla pozitivní zpráva z Klagenfurtu. Do startu zbýval necelý týden, takže jsem neměl optimální prostor se na akci cíleně připravit, ale bylo mi to jedno! Mohl jsem startovat, a to bylo rozhodující!“

Od samotného přihlášení po start závodu Tománek počítal dny na minuty. Zúročil všechny své zkušenosti z dřívějších startů a stanovil si jasné priority na následující dny. Vše šlo podle plánu, jen předpověď počasí na závodní den se začala dramaticky kazit. Ale i podmínky se nakonec na poslední chvíli zlepšily a mohlo se startovat.

V 7:00 odstartovali profesionálové a s pětiminutovým odstupem ženy, se kterými vtrhl do závodu i český sportovec. „Po relativně volném a nekontaktním plavání na jezeře připomínaly poslední stovky metrů výlov kaprů na Vánoce. Atmosféra byla naprosto elektrizující, protože kanál byl doslova obsypán diváky. Plaveckou část včetně výlezu z vody jsem dokončil za 1:13:59 hodiny, s čímž jsem jednoznačně spokojený.“

Cyklistická trať na 180 km byla rozdělena do dvou různých okruhů s celkovými 1600 metry převýšení. Co se celkového výstupu týkalo, tak profilově byla trať velmi podobná Ironmanu Gdynia, který Tománek absolvoval před měsícem. Na trati v Klagenfurtu bylo více rovinatých pasáží, ale zato stoupání byla podstatně strmější. První okruh objel okolo 3:10 hodiny.

Přiznám se, že druhá část cyklistika byla náročnější, než jsem čekal. A to jsem ještě nebyl u nejvýraznějšího výstupu. Následovalo zhruba 20 km dolů, jak jsem se domníval. Několik kilometrů to opravdu letělo, ale pak byla trať mírně zvlněná a ruce ani hlava už tolik trpět nechtěly. Udržel jsem myšlenky na uzdě a nezvolnil, ale závěr jsem si opravdu neužíval. Celkový čas 6:54:31 hodiny beru všema deseti.“

Běžecký maratón 42.2 km byl rozdělený do dvou okruhů. Profilově relativně nenáročná trať, tedy až na několik krátkých a strmých výjezdů. „Cítil jsem se navzdory více než osmi hodinám v závodě relativně svěží a blížil jsem se k hraničními tempu. První okruh jsem zdolal ve slušném tempu, za které bych se nestyděl na této trati ani v poloviční distanci. Na 24 kilometru jsem se musel zastavit na občerstvovačce. Únava se už nějakou dobu hlásila o slovo a koncentrace mi dělala čím dál tím větší problém. Když jsem se znovu blížil do historického centra, chybělo mi sotva šest kilometrů do cíle. Poslední kilometry jsem si naplno užíval. Věděl jsem, že už by mě nemělo nic překvapit, ale přesto jsem se nažil nepolevit v soustředění. Ve sportu jsem toho už zažil mnoho, ale cílová rovinka na Ironman Klagenfurt patří k tomu nejlepšímu. Atmosféra byla emotivní a bouřlivá!

Běžeckou část dokončil Tománek za 2:21:32 hodiny, což je jeho dosavadním maximem na celé distanci. Osobní limit má sice u jiných hodnot, ale podmínky a specifika trati mu neumožnily jet rychleji.

„Každopádně jsem spokojený! Celkový čas 10:49:08 hodiny je z mého pohledu úžasný! Nebyl to vůbec jednoduchý závod, ale vše vyšlo podle plánu i předpovědi počasí. V absolutním pořadí jsem dokončil na 354. místě z 1034 atletů, kteří dokončili. Ironman Klagenfurt je ikonickou sportovní akcí, na kterou se určitě vrátím a jsem rád, že jsem zde mohl startovat,“ zhodnotil závěrem Jan Tománek.

Zdroj a foto: honzatomanek.com