Poděkování a vyjádření úcty se dostalo našim para sportovcům, kteří ještě nedávno reprezentovali české národní barvy na Letních paralympijských hrách v Tokiu. Stalo se tak při jejich přijetí na půdě dolní komory Parlamentu, kde úspěšným medailistům a dalším vybraným členům výpravy osobně gratuloval předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radek Vondráček.

Hlavními aktéry slavnostního přijetí byla sedmička držitelů cenných kovů z tokijské paralympiády – Adam Peška, Aleš Kisý, Šárka Musilová, Anna Luxová, Arnošt Petráček, Jiří Suchánek a Petr Svatoš. Omluven byl pouze zlatý lukostřelec David Drahonínský.

Poděkování za přijetí ve Sněmovně se postupně ujali výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru Alena Erlebachová a Lenka Kovářová, ředitelka Vysokoškolského sportovní centra MŠMT České republiky. Za sportovce pronesla několik děkovných vět Šárka Musilová, držitelka dvou stříbrných medailí z Tokia.

https://twitter.com/snemovna/status/1435965531421433856

Sportovci převzali od předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radka Vondráčka pamětní listiny, květiny, pamětní medaile, a kromě jiného také domácí med přímo od pana předsedy. Ten se prezentoval krátkým uvítacím a děkovným proslovem, následovalo společné focení, diskuze se sportovci, slavnostní přípitek a malé občerstvení.

„Byla to pro mě čest a zároveň velká radost, že nás takto krásně přivítali. Moc se mi tento menší ceremoniál líbil a vlastně mě to i utvrdilo v tom, že v našich výkonech nesmíme polevit. Není čas ztrácet čas, protože paralympiáda v Paříži už je za rohem,“ okomentovala dnešní setkání bronzová medailistka z Tokia atletka Anna Luxová.

Text: Martin Steinbach
Foto: Jan Malý