Zatímco para hokejové týmy světové výkonnostní skupiny B svádějí stále souboje o přední příčky na šampionátu ve Švédsku, česká výprava má svůj cíl v Östersundu úspěšně za sebou. Šest mladých para hokejistů splnilo takzvanou klasifikaci. Zároveň měli hráči a část realizačního týmu české para hokejové reprezentace možnost sledovat své možné paralympijské soupeře přímo v akci. 

Třicet hodin ve společné dodávce směrem z Nymburka do Östersundu. Právě tak dlouho cestovali čeští para hokejisté do dějiště konání „béčkového“ šampionátu, aby splnili mladí hráči svou povinnost a mohli vůbec reprezentovat Česko na blížící se paralympiádě v Pekingu 2022. „Bohužel jsme neměli možnost klasifikace některých hráčů v Ostravě během domácího turnaje, tudíž jsme museli odjet společně do Švédska. Jedná se o to, že takzvaní klasifikátoři hráče prohlédnou a zjistí míru zdravotního postižení každého hráče a na základě toho umožní start hráče na mezinárodních turnajích,“ vysvětlil za českou reprezentaci trenér gólmanů Jakub Novotný.

S týmem do Švédska vyrazil například i Filip Veselý, který měl nedávno šestnáct let, a kromě povinné klasifikace tak splňuje i věkový limit pro start v mezinárodních kláních. „Švédsko jsme si užili. Trochu jsme pocestovali, podívali se na soupeře, bylo to super, až na tu náročnou cestu, to jsme byli trochu zlámaní,“ dodal s humorem sobě vlastním mladý para hokejista Filip Veselý.

Nejvyšší bod Östersundu i zklamání ze soupeřů

Protože ve Švédsku panuje velmi chladné počasí, realizační tým dohlížel na to, aby para hokejisté neměli program moc náročný. Na přípravu pro Zimní paralympijské hry Peking 2022 mají přeci jen pouhý půlrok, a tak musejí být hráči stoprocentně zdravotně v pořádku. Přesto si česká výprava ve složení Radek Zelinka, Filip Veselý, Alex Ohar, Patrik Sedláček, Václav Hečko a Petr Boček, které doprovázel trenér Jakub Novotný a kustod Petr Stránský, dopřála třeba výlet na nejvyšší bod Östersundu nebo si para hokejisté prohlédli běžkařský areál.

Hlavním cílem bylo ale sledovat také zápasy světového šampionátu skupiny B. „Upřímně jsme čekali, že budou týmy na turnaj lépe připravené. Velmi nás zklamali třeba hráči Japonska. Naopak se potvrdilo, že se ke světové elitě budou chtít přidat Němci,“ komentoval vývoj turnaje trenér Novotný. Favorizovaným týmem šampionátu je pořadatel blížící se paralympiády. Čína má přitom účast na paralympiádě coby pořadatel jasnou.

Bez diváků na tribunách

I když Švédsko patří mezi elitní pořadatele světových sportovních akcí, MS v para hokeji skupiny B probíhá za velmi slabé divácké podpory. „Na zápasy místních přišly děti, ale jinak jsou tribuny bohužel prázdné, vesměs jsme tam seděli sami,“ řekl k nízkému zájmu fanoušků Jakub Novotný. Alespoň částečnou popularizaci para hokeje tak zajistila restaurace, která je přímo v útrobách Östersund Areny a kde vyráží řada místních během oběda. Souboje o paralympiádu byly tak pro obyvatele města vítaným zpestřením poledního programu.

Po nutném odpočinku se pak všichni mladí hráči opět zapojí do pravidelných kempů české para hokejové reprezentace v Nymburku a Poděbradech. Svou dravostí a odhodláním si totiž tito mladí hráči vydobyli už stabilní místo na reprezentační soupisce.

Text: Zuzana Glacová
Foto: Jakub Novotný
Zdroj: parahockey.cz