3. září 2021 – Nechybělo mnoho a česká paralympijská výprava slavila další zlato. Arnošt Petráček plaval ve finále závodu na 50 metrů znak ve famózní formě a dlouho to vypadalo na zisk prvního místa. V samém závěru však našeho plavce překonal ruský závodník. I tak jde ale o skvělý úspěch a další – v pořadí osmou – českou medaili. Skvěle ve finále polohové dvoustovky plaval i Tadeáš Strašík a Václav Košťal pronikl mezi nejlepší osmičku paralympijského turnaje ve střelbě z reflexního luku.

Nejdříve paralympijský rekord, pak útok na zlato. Petráček získal stříbro

Dnešní den začali naši plavci ve velkém stylu. Chvíli po deváté hodině tokijského času se zaskvěl Tadeáš Strašík na trati 200 metrů polohového závodu. Jeho výkon 2 minuty a 24 vteřin stačil v rozplavbě na krásné třetí místo a na vstupenku do podvečerního finále. Tento vynikající úspěch okořenil v 17 hodin dalším vylepšením osobního rekordu. Konečné osmé místo lze jednoznačně brát jako úspěch tohoto paralympijského debutanta.

Velké věci se čekaly také od Arnošta Petráčka, a když se mu v dopolední rozplavbě na znakové padesátce podařilo posunout hranice nejlepšího paralympijského času všech dob, bylo jasné, že v rámci nadcházejícího finále bude útočit na nejvyšší příčky. Třicetiletý český plavec chtěl navázat na pět let starý triumf z her v brazilském Riu a pro úspěch hodlal nechat na trati všechny své síly.

Finálový závod byl na programu kolem půl sedmé místního času a ve čtvrté dráze číhal český reprezentant lačnící po úspěchu. Hned od prvních metrů byl Petráček suverénně ve vedení, dokonce s obrovským náskokem na své pronásledovatele. S přibývajícími záběry však ruský soupeř Zhdanov zmenšoval ztrátu na českého plavce a v samotném závěru se dokázal dostat na první pozici. Rus zaplaval nový světový rekord v čase 40,99 vteřin, Petráček ztratil pouhých 27 setin vteřiny a nebýt nadlidského výkonu svého protivníka, slavil by zlato i překonání světového rekordu on sám.

V plavání se dnes ve stejné disciplíně jako Arnošt Petráček, tedy na znakové padesátce, představila i Dominika Míčková (S4). Naše reprezentantka ze sebe vydala v rozplavbě naprosto vše, ale na vysněný postup do finálového závodu to bohužel nestačilo. S časem 1:11, 84 obsadila osmou příčku.

Lukostřelec Václav Košťal se probojoval do čtvrtfinále  

Živo bylo také na lukostřeleckém areálu Yumenoshima. Václav Košťál v eliminaci turnaje ve střelbě z reflexního luku vyzval domácího reprezentanta Ueyamu. Za vytrvalého deště se se vzdálenými terči lépe vypořádal český reprezentant a Japonce porazil s přehledem 6:0 na sety. Tento úspěch znamenal postup do večerního osmifinále, ve kterém narazil na dalšího Asiata, Min Su Kima z Jižní Koreje. Náš střelec nebyl v souboji favoritem, ale stejně dokázal svého protivníka pořádně potrápit, přičemž konečné skóre zápasu bylo 2:4 v neprospěch českých národních barev. Košťál tak obsadil konečné deváté místo.

Zítřejší program:

Poslední závodní den čeká české reprezentanty na paralympiádě v Tokiu. Nejprve absolvuje střelec Tomáš Pešek kvalifikaci na 50 metrů P4 v kategorii pistole SH1 v 9:30 (2:30 SEČ). V rozběhu dvoustovky žen se bude Tereza Jakschová v 11:54 (4:54 SEČ) snažit o postup do finále a zda Eva Datinská dokáže atakovat umístění na nejvyšších příčkách v hodu diskem se dozvíme v 19:35 (12:35 SEČ).

Program českých para sportovců na hrách v Tokiu zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Jan Malý