Vážení sportovci, Vážení trenéři, Vážení sportovní přátelé. Ráda bych se vyjádřila k vystoupení našich sportovců na Letních paralympijských hrách v Tokiu. Mám ohromnou radost. Celkově to bylo naprosto úžasné, a přišla mnohá nečekaná vynikající umístění. Česká republika může být na své paralympijské sportovce, naše reprezentanty v Tokiu, právem hrdá.

David Drahonínský, je jak ten jeho šíp, vyletí a trefí do zlatého. Vysoká tréninková morálka v každé době, dříč a výsledek je vidět. Zlato v individuálním závodě, stříbro v mixu s Musilovou, no paráda.

Adam Peška, sportovec s nejtěžším postižením, poprvé na paralympiádě a – přišel, viděl a zvítězil. Neuvěřitelné, jak prošel celým turnajem bez porážky, a nakonec si odnesl zlato!

Šárku Musilovou znám dost let, řekla bych skromná a pracovitá. V týmu s Davidem fantazie, korunovaná druhým stříbrem z individuálního závodu.

Arnošt Petráček, neskutečný bojovník a optimista. Sledovala jsem jeho závod na 50 m znak v přímém přenosu a málem jsem ochraptěla, jak jsem ho z domova podporovala. Stříbro si více než zaslouží.

Aleš Kisý, dříve nerad slýchával, že získal bramborovou medaili. Tak teď už to není pravda. Vrhl koulí a byl z toho bronz.

Anička Luxová, to bylo opravdu velké překvapení, skromná atletka, moc jí to přeju. Mám ten její medailový úsměv pořád před očima.

Jirka Suchánek, moc jsem mu přála medaili. Za svůj přístup nejen ke sportu by si ji zasloužil. Individuálně to sice letos nevyšlo, ale vynahradil si to v týmovém závodě s Petrem Svatošem a společně dosáhli na bronz.

Čtvrtý Jahoda, pátí Datínská či Antošová, nebo Kešnar. A nejen Ti. Všichni, kteří se v té zvláštní covidové době probojovali do Tokia, si zaslouží naši úctu a obdiv, že to dokázali.

Děkuji Vám, sportovcům, vašim trenérům, celému organizačnímu týmu a přeji mnoho dalších a skvělých výsledků. Děkuji i ředitelce Lence Kovářové – Vysokoškolské sportovní centrum podporuje naše reprezentanty nejen finančně, ale i materiálně. Deseti nejlepším poskytuje pracovní úvazek. V neposlední řadě patří poděkování i Národní sportovní agentuře za finanční podporu reprezentantů a Českého paralympijského výboru.

Alena Erlebachová
Výkonná předsedkyně ČPV