4. září 2021 – Svátek světového para sportu je u konce – tedy alespoň pro Český paralympijský tým. Dnešní den se do boje vydala trojice našich reprezentantů. Sprinterka Tereza Jakschová atakovala účast ve finále v běhu na 200 metrů, Eva Datinská obsadila v náročných podmínkách 9. místo v disku a na střelnici Asaka se představil Tomáš Pešek. Následuje už jen zítřejší závěrečný ceremoniál a poté se i poslední čeští sportovci vydají směr Praha.

Na atletickém stadionu závodily Tereza Jakschová a Eva Datinská

Tokijský olympijský stadion byl dnes svědky výkonů dvou českých sportovkyň. První reprezentantkou, která se v rámci sobotního programu pokoušela o co nejlepší výkon, byla sprinterka Tereza Jakschová (T47). V jejím rozběhu na dvoustovce potřebovala svůj čas co nejblíže dostat k 26 vteřinám, aby mohla pomýšlet na účast ve večerním finále. Nakonec se prezentovala solidním výkonem 26,81, což ve výsledku znamenalo konečné desáté místo ze všech závodnic.

„Závod jsem si moc užila, bylo to skvělé. Finále sice bylo asi o půl vteřiny daleko, ale to není vůbec špatné i vzhledem k tomu, že dvoustovka je moje vedlejší disciplína. Moc jsem s postupem nepočítala, ale s výkonem jsem spokojená,“ přiblížila své dojmy po konci závodu paralympijská debutantka Jakschová.

Úplně poslední závodnicí na hrách byla z českého pohledu symbolicky Eva Datinská, vlajkonoška výpravy. Ve své doplňkové disciplíně – v hodu diskem (F38) – narazila na několik velmi dobře připravených soupeřek, se kterými se však statečně snažila držet krok, ale zradilo jí počasí. Hodně pršelo a náčiní ji tak několikrát vyklouzlo z ruky, takže si o útoku na medailové pozice mohla nechat jenom zdát. Její nejdelší pokus činil 21,31 metrů a to stačilo na celkové deváté místo.

Tomáš Pešek skončil ve střelbě z pistole na 25 metrů na 33. místě

Český střelec Tomáš Pešek vyrazil na své první paralympijské hry v životě, a nakonec z toho nebyla ani jedna finálová účast. Ve své třetí disciplíně – střelba z pistole na 25 metrů – bojoval ze všech sil, ale ani dnes se mu nepodařilo proklouznout mezi nejlepší osmičku zaručující účast v nadcházejícím finále. Celkově obsadil 33. místo a hry v Tokiu tak pro něj byly především o sbírání zkušeností pro další velké závody a šampionáty.

Český paralympijský tým ukončuje své vystoupení na Letních paralympijských hrách v Tokiu se ziskem osmi cenných kovů – 2x zlato, 3x stříbro a 3x bronz.

Zítřejší program:

V neděli 5. září od 20:00 do 22:30 (13:00-15:30 SEČ) se uskuteční slavnostní závěrečný ceremoniál k Letním paralympijským hrám v Tokiu.

Text: Martin Steinbach
Foto: Jan Malý