V italském městě Ferrara proběhla od 4. do 11. října 2021 nejvýznamnější sportovní akce roku 2021 pro sportovce s Downovým syndromem – SUDS OPEN EURO TRIGAMES 2021. Letošní TRIGAMES, které jsou paralelou paralympiády pro sportovce kategorie DS, byly náhradou za loňské TRIGAMES 2020, jejichž konání překazila celosvětová COVID situace. I proto byly letošní TRIGAMES očekávány s velkým zájmem.

Díky, tomu že evropské TRIGAMES 2021 byly vypsány s přívlastkem OPEN, přivítala Ferrara nejen sportovní výpravy z evropských zemí, ale také sportovce ze Spojených států amerických. Celkový výčet sportovních delegací tak obsahoval sedmnáct zemí – své reprezentanty vyslaly do Ferrary: Bulharsko, Chorvatsko, Česko, Estonsko, Francie, Irsko, Itálie, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Španělsko, Slovinsko, Švédsko, Turecko, Velká Británie a Spojené státy americké.

V programu TRIGAMES 2021 byly vypsány soutěže v osmi sportech – od těch klasických až po ty méně obvyklé. Ve sportovní nabídce tak nechyběly atletika, basketbal, futsal, judo, plavání, synchronizované plavání, stolní tenis a tenis. Česká reprezentace, kterou do Itálie vyslal Český svaz mentálně postižených sportovců, patřila na TRIGAMES 2021 k těm početně nejmenším. Ve Ferraře předvedly své sportovní umění tři sportovkyně, pro které to byl jeden z vrcholů dosavadní sportovní kariéry: stolní tenistka Dita Anderová, plavkyně Anna Kostomlatská a atletka/tenistka Magdalena Sailerová. Pětidenní soutěže přinesly naší reprezentaci celkem pět medailí.

Tři medaile si veze domů Magdalena Sailerová, nejmladší z našich sportovkyň na TRIGAMES 2021. Poslední den TRIGAMES 2021 sehrála Magdalena na antukových kurtech dvě vítězná finále – ve dvouhře a smíšené čtyřhře, které znamenaly zlaté medaile. Ke dvěma nejcennějším medailím přidala Magdalena bronz v atletickém víceboji, který se pro sportovce kategorie DS skládá z běhu na 100 metrů, skoku do dálky a vrhu koulí. Kromě medailových disciplín Magdalena startovala i ve sprintu na 100 metrů a skoku do dálky.

Dvě medaile uhrála za zelenými stoly Dita Anderová. Druhé místo a stříbrnou medaili v soutěži týmu si Dita vybojovala s Leisan Zaripovou z Ruska. Podobně i třetí místo a bronzová medaile ze smíšené čtyřhry je zásluhou kombinovaného mezinárodního páru, když partnerem Dity byl portugalský hráč João Soldado Gonçalves. V prestižní dvouhře žen zakončila Dita svoji italskou misi ve čtvrtfinále.

Bez “velké” medaile, ale se dvěma čtvrtými místy v závodech na 50 a 200 metrů prsa a kvalitně zaplavanými časy, se vrací z Itálie plavkyně Anna Kostomlatská. K umístění těsně pod medailovými stupni přidala Anna páté místo na 100 metrů prsa a dvě jedenáctá místa za 50 a 100 metrů volný způsob. Přestože bez “velké” medaile, prožila si medailovou radost i Anna díky “malým” medailím za umístění ve své věkové kategorii. A medaile to byly hned tři, všechny za prsařské disciplíny na tratích 50, 100 a 200 metrů.

„TRIGAMES dopadly pro naši reprezentace úspěšně. Pět medailí, z toho dvě zlata a navíc tři medaile za umístění ve věkové kategorii jsou pro naši mini výpravu skvělým úspěchem a všem sportovkyním patří velká gratulace. Sportovní úroveň a konkurence v jednotlivých sportech a disciplínách byla velmi rozdílná a porovnávat hodnotu jednotlivých umístění není objektivně možné. Na TRIGAMES byly k vidění výkony na jedné straně opravdu špičkové, na straně druhé výkony sportovně méně hodnotné. Podobně velké rozdíly byly i v počtu zúčastněných sportovců v jednotlivých disciplínách, kdy v krajním případě stačilo k zisku medaili i pouhá účast v soutěži. Celkově byly TRIGAMES po sportovní stránce vydařené, po stránce organizátorské s některými nedostatky. Jednoznačným krokem správným směrem byly live přenosy z jednotlivých sportů, což není na soutěžích pro sportovce kategorie DS standardem. Pro českou repre ukázaly TRIGAMES mnoho podnětů pro další sportovní práci a věřme, že se je podaří využít pro další rozvoj sportu nejen kategorie DS,“ zhodnotil účast české reprezentace Matěj Palatý, místopředseda ČSMPS pro sport.

Účast na TRIGAMES 2021 měla pro českou výpravu nejen sportovní rozměr, ale sloužila také jako inspirace pro blížící se Mistrovství světa v atletice, stolním tenisu a tenisu, jehož pořadateli bude Česká republika. Světový šampionát přivítá Nymburk na konci června 2022 a na vrcholnou světovou akci roku 2022 pro sportovce s Downovým syndromem se už teď pilně připravují nejen sportovci, ale také organizátoři.

„Plánované DS World 2022 je prvním mezinárodním šampionátem pro sportovce s Downovým syndromem na území České republiky. Budeme se snažit vytvořit co nejkvalitnější podmínky a možnosti pro sportovce s DS nejen po stránce sportovní, ale i společenské. Snaha o vytvoření spolupracující a inspirující komunity je důvodem pro sdružování sportů v rámci jednoho mistrovství, v našem případě atletiky, stolního tenisu a tenisu. Sportovní centrum v Nymburce poskytuje pro takto pojatou akci vhodné podmínky a doufáme, že se nám podaří vytvořit takové zázemí, kde se budou všichni účastníci cítit dobře a pobyt v České republice si užijí. Naší snahou je využít DS World 2022 pro rozšíření povědomí veřejnosti o možnostech sportování pro osoby s DS,“ přibližuje chystanou akci Lucie Francová, místopředsedkyně ČSMPS pro zahraničí.

Zdroj a foto: Český svaz mentálně postižených sportovců