Další školní rok, další Sportovní dny Paralympijské výzvy, další vydařené akce Sazka Olympijského víceboje. Ve čtvrtek 30. září symbolicky odstartoval letošní ročník projektu pro školy se speciálním vzdělávacím programem v Rožmitále pod Třemšínem. Premiéru v roli ambasadorky Paralympijské výzvy si zde odbyla účastnice nedávných paralympijských her v Tokiu, atletka Tereza Jakschová. O den později zavítal organizační tým společně s Lenkou Matouškovou – úřadující mistryní světa v hodu diskem neslyšících – na základní školu do Berouna.

Základní škola v Rožmitále pod Třemšínem se svého Sportovního dne s paralympionikem přece jenom dočkala. Vítěz dřívějšího losování se několikrát musel přizpůsobit bezpečnostním opatřením proti šíření pandemie covid-19, a možná i proto bylo vidět, že tamější děti se na jejich velký sportovní den ohromně těší. Ve čtvrtek 30. září vřele přivítaly nejen organizační tým Českého paralympijského výboru, ale také atletku Terezu Jakschovou, která si s nimi přijela zacvičit a se kterou byla vedena naučná beseda.

Jsem moc ráda, že jsem mohla osobně navštívit děti na základní škole v Rožmitále a užít si s nimi dopoledne. Děti vypadaly, že je to náramně baví a zdárně plnily všechny sportovní výzvy. I na besedě to bylo super, ráda jsem odpovídala na jejich otázky a snad se nám povedlo je motivovat k dalšímu sportování,“ zhodnotila svůj první Sportovní den Paralympijské výzvy účastnice paralympiády v Tokiu.

O den později se organizátoři přesunuli do nedalekého Berouna, kde na ně zprvu čekalo chladné počasí, ale jakmile během slavnostního zahájení vysvitlo slunce, hned se s velkou chutí začalo sportovat. Na této škole byl o uspořádání akce velký zájem, mnoho tamějších pedagogů mělo ještě v paměti povedený Sportovní den z roku 2017, kterého se tenkrát zúčastnil cyklistický šampion Jiří Bouška. Tentokrát padla volba na defalympijskou vítězku a letošní mistryni světa v hodu diskem Lenku Matouškovou.

I s ní byla vedena zajímavá beseda, na jejímž konci došlo i na oblíbenou autogramiádu. A zatímco Lenka odpovídala na zvídavé dotazy berounských školáků, druhá polovina zapojených dětí předváděla skvělé sportovní výkony na venkovním hřišti. Všichni se ukázali jako výborní běžci s perfektní obratností (T-běh) a také skoky a trojskoky se povedly na jedničku. Bylo vidět, že místní škola poctivě dbá na sportovní přípravu v rámci hodin tělesné výchovy.

Závěry obou dnů byly již tradičně věnovány předávání odměn všem zapojeným sportovcům a také kouzelnickému vystoupení známého českého iluzionisty Pavla Dolejšky. Maraton Sportovních dnů Paralympijské výzvy bude v říjnu pokračovat na školách v Rudné (8. října), v Jesenici (25. října) a ještě před začátkem podzimních prázdnin v Praze-Bohnicích (26. října).

Více informací o Paralympijské výzvě naleznete zde.

Pro přímou registraci školy do projektu klikněte zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Ondřej Totzauer