Celkem jedenáct nadšenců se zapojilo do třídenního intenzivního kempu pro nové a mírně pokročilé para hokejisty a para hokejistky. Vyzkoušet si sledge přišly na led RT Torax Areny dvě děti ale i šedesátiletý začátečník! A neztratila se mezi nimi ani jediná žena už třetího Mezinárodního para hokejového rozvojového kempu, který pořádá Český para hokej.

Od úplných základů správného usazení do para hokejové sledge, po slalom a střelbu na bránu až po teoretický rozbor hry. Mezinárodní para hokejový rozvojový kemp vede zkušený realizační tým českého národního para hokejového týmu, včetně kustoda, který všem začínajícím hráčům pomáhá s prvním seznámením se s veškerým vybavením i správným nastavením sledge na ledě. Začínající para hokejisté přitom dostanou veškeré potřebné vybavení přímo na kempu. „Důležitá je hlavně chuť si para hokej vyzkoušet, seznámit se s ostatními hráči a vytvořit si třeba i nová přátelství a kontakty, který našim nováčkům prostě dodají chuť ke sportu. Věkové limity ani předchozí zkušenosti nejsou vůbec podstatné,“ řekla za organizátory Mezinárodního para hokejového rozvojového kempu Irena Šašková.

Všichni začínající hráči se vzájemně povzbuzují, každý den svůj pokrok sdílejí i mimo led a rozebírají pak své pokroky i v rámci neformálních posezení. „Za tři dny si nováčci užili přes sedm hodin na ledě a musím říct, že jsem byla z jejich pokroku nadšená. Ten vývoj od prvního sklouznutí, až po samostatnou jízdu, vedení puku, je neuvěřitelný,“ dodala Irena Šašková. Všechny para hokejisty na tomto kempu k lepším výkonům pobízela i první žena, která se do tohoto programu zapojila.

Para hokej na suchu, pak rovnou na led

Devětadvacetiletá Lucie, která trpí roztroušenou sklerózou, si vůbec poprvé vyzkoušela para hokej v rámci venkovní fanzóny na MS v para hokeji Ostrava 2021. Z inlinových sledgí, které byly na kolečkách pak o prvním říjnovém víkendu sedla s nadšením rovnou do saní přímo na ledě. „Ani jsem to nečekala, že z kempu budu až tak nadšená. Přístup trenérů, kteří nám vše pečlivě vysvětlovali, pomáhali neustále na ledě, jak mohli, to bylo skvělé. Sama jsem překvapená, jak moc mě to za ty tři dny chytlo,“ řekla usměvavá Lucie Sobotíková.

Lucka je na vozíku čtyři roky a zatím hledala způsoby, jak by mohla sportovat. Vyzkoušela si třeba jízdu na handbiku, ale až jízda na sledgi ji naplno zaujala. I když sama přiznává, že začátky na ledě nebyly na kempu vůbec jednoduché. „Než jsem přišla vůbec na to, jak to vybalancovat, udržet rovnováhu a rozjet se, tak to bylo náročné, ale trenéři nám se vším neuvěřitelně pomáhali,“ dodala Lucka.

Kromě Lucie se Mezinárodního para hokejového rozvojového kempu zúčastnili i tři slovenští para hokejisté, pro které jsou tyto kempy výjimečnou příležitostí, jak rozvíjet své dovednosti na ledě. I jejich pokroky jsou pak motivací pro malé hráče, kteří si jízdu na ledě takzvaně jen „ochutnávají“, jako osmiletý Jonáš, který se na kemp vrátil už podruhé. „Když vezmu celkově myšlenku kempů, tak je to úžasné, že se něco takového u nás vůbec pořádá. Je nás více nováčků, normálně bychom se asi báli více jakýkoliv sport vyzkoušet, ale tím, že je nás na ledě více najednou, zjistíme, že se není třeba bát a ztratíme zábrany i ostych,“ motivovala Lucie Sobotíková i další handicapované k tomu, aby si jízdu na sledgi také vyzkoušeli.

Tento projekt je spolufinancován vládami České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím Visegrádských grantů z Mezinárodního visegrádského fondu. Posláním fondu je rozvíjet myšlenky udržitelné regionální spolupráce ve Střední Evropě.

Mezinárodní para hokejové rozvojové kempy probíhají díky spolufinancování z rozpočtu Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostravy. Za podporu děkujeme také dalším partnerům, díky kterým můžeme hráčům dopřát kvalitní podmínky pro první tréninky i specifické vybavení.

Hledáme nové talentované hráče: Více info na talent@parahockey.cz a szturc@parahockey.cz

Zdroj a foto: Český para hokej