Český paralympijský výbor (ČPV), který v České republice zastřešuje většinu handicapovaných sportovců, má nové stanovy. V pondělí 27. září 2021 byly odsouhlaseny na schůzi Výkonného grémia ČPV. Stanovy jsou koncipovány tak, aby byly plně v souladu se strukturou Mezinárodního paralympijského výboru (IPC).

Pokud jde o členství v ČPV, smyslem úprav stanov bylo především kopírovat strukturu IPC formou národních ekvivalentů. Tedy aby členy byly jak národní organizace pro jednotlivé typy postižení, které jsou členy v mezinárodních federacích VIRTUS, IBSA, CP-ISRA, IWAS, tak národní federace sportů s členstvím v mezinárodních federacích – ČRSV, ČTSV apod.

„Jsem nesmírně ráda, že se nám nové stanovy konečně podařilo schválit, zejména proto, že jsme se po nečekané rezignaci bývalého předsedy ČPV Ondřeje Sejpky bezprostředně před paralympiádou v Tokiu ocitli ve velmi komplikované situaci,“ říká výkonná předsedkyně ČPV Alena Erlebachová. „Tuzemské paralympijské hnutí vstupuje do nové éry a otevírá se všem relevantním sportovním organizacím, které se věnují sportu handicapovaných,“ dodává.

Vzhledem k tomu, že se dosud nepodařilo sjednotit dva členské svazy, které z historických důvodů reprezentují tělesně postižené sportovce, Český Para Sport (dříve ČSTPS – Český svaz tělesně postižených sportovců) a Českou asociaci tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS), výkonné grémium se usneslo, že členem ČPV bude jen jedna organizace za daný typ postižení.

Ve Stanovách zůstala stejně jako dosud podmínka zaměření organizace na jeden typ postižení a současně členství v mezinárodní federaci. Pokud se o členství v ČPV budou ucházet obě organizace, bude posuzováno, zda obě splňují tyto zásadní podmínky, které zůstávají stále stejné. Pokud by tyto podmínky splňovala pouze jedna z organizací, bude druhé nabídnuto přidružené členství a vedení ČPV předpokládá, že mezi oběma organizacemi bude probíhat úzká spolupráce.

Výkonné grémium se usneslo, že pro IPC Sports (World Para Sports), tedy atletiku, plavání, sjezdové lyžování, snowboard, severské lyžování včetně biatlonu, vzpírání, para hokej, střelbu a tanec na vozíku, které jsou přímo řízeny Mezinárodním paralympijským výborem, vytvoří podmínky k jejich řízení v ČPV.

Pokud jsou v Česku uvedené sporty provozovány na národní úrovni, budou řízeny stejným způsobem, a to prostřednictvím sportovně technických výborů. ČPV bude postupovat na národní úrovni v duchu strategického záměru IPC, což je převést tyto sporty buď pod mezinárodní federace nepostižených sportů, nebo pod vlastní, samostatnou organizaci.

Některé sporty IPC jsou již nyní pod patronátem národních svazů nepostižených (např. hokej), případně byla zahájena jednání o jejich začlenění do těchto národních svazů nepostižených (např. plavání do Českého svazu plaveckých sportů). Smyslem nových stanov je podpořit toto zaštítění v duchu strategie IPC a vytvořit tak možnost vzniku členství v ČPV těchto národních svazů nepostižených sportovců.

Obdobně má Český paralympijský výbor v úmyslu podpořit vznik vlastních samostatných sportovních organizací, a pokud budou tyto organizace zajišťovat sport pro všechny typy postižení a IPC v rámci své organizace tento sport stanoví, umožní ČPV členství i těmto samostatným organizacím.

Sporty bez zastřešení ve svazu nepostižených a bez samostatné organizace mohou mít svůj Sportovně technický výbor, jehož ustavení bude obdobné, jako je tomu v IPC. Vzhledem k významu některých z těchto sportů (např. atletika, plavání aj.), budou mít tyto výbory své zastoupení na členské schůzi ČPV a jejich delegáti budou mít hlasovací právo.

Nové Stanovy nabydou účinnosti na Členské schůzi 11. 12. 2021. Datum konání Členské schůze byl schválen Výkonným Grémiem. Stanovy byly zaslány Národní sportovní agentuře a budou s nimi seznámeny všechny relevantní sportovní organizace.

EDIT 21.10.2021 – VG ČPV dne 21.10.2021 na základě drobné připomínky IPC upravilo nové stanovy. Nové stanovy ČPV si můžete přečíst nebo stáhnout zde.

Úpravy se týkaly:

  • STVS – nebudou mít hlasovací právo
  • Doplněn článek VI. o právu čestného člena účastnit se členské schůze
  • Změna článku X. – za člena VV může být zvolen kandidát opakovaně celkem dvakrát
  • Členská schůze se bude konat dne 4. prosince 2021 vzhledem ke konání VH IPC, která se koná 11.-12. prosince 2021