Para hokej spojuje začínající hráče napříč všemi věkovými kategoriemi i mezi různými státy. Dlouhodobá práce se začínajícími para hokejisty se vyplácí a dokazuje to v pořadí už čtvrtý Mezinárodní para hokejový rozvojový kemp, který se opět uskutečnil v ostravské RT Torax Aréně. Že je na ledě pořád více zájemců o para hokej, těší trenéry i organizátory kempů.

Na ledě se tentokrát sešlo dokonce čtyřiadvacet hráčů z Polska, Česka a Slovenska, mezi nimi i další začínající para hokejistka. Intenzivním čtyřdenním kempem prošli hráči tentokrát nejen pod vedením zkušeného realizačního týmu české para hokejové reprezentace, ale také pod dohledem paralympijského vítěze z roku 2002 Sylwestra Flise. Polský kouč, který získal zlatou medaili pod vlajkou USA v Salt Lake City a para hokeji se věnuje už téměř šestadvacet let, předával své zkušenosti nejen během tréninků na ledě, ale také v rámci para hokejové teorie nebo video rozboru hry.

Začínající para hokejisté tak měli unikátní možnost načerpat rady od toho nejpovolanějšího. „U nás v Polsku není hokej tak populární jako v Čechách, a proto nemáme možná ani v para hokeji tolik zájemců. Je proto skvělé, že probíhají kempy kousek od nás, hned za hranicemi. Jsou tu skvělí začínající para hokejisté i ti pokročilejší a pro každého je kemp velmi přínosný,“ řekl polský para hokejový trenér Sylwester Flis„Zájem o naše kempy roste, což je skvělé a všechny nás to motivuje k další práci. Chceme novým hráčům dopřát pozitivní emoce, vzpomínky na tenhle sport, aby měli chuť se k tomu zase vrátit. Pro starší a zkušenější to už je o rozvíjení jejich dovedností,“ řekl za trenéry kempu Jakub Novotný.

Od prvního sklouznutí do reprezentačního dresu

Opakovaně se na Mezinárodní para hokejový rozvojový kemp do Ostravy vracejí talentovaní para hokejisté Sebastian Bečvář, David Vrubel nebo Lukáš Kapko. Díky účasti na kempech si jejich progresu všimli i reprezentační kouči. Tito hráči tak absolvovali i letní reprezentační soustředění a možnost obléknout národní dres je motivuje k dalšímu rozvoji a tvrdému tréninku.

„Na kempech se mi líbí, že jsou intenzivní, máme hodně tréninků, naučím se tady spoustu nového a máme navíc skvělou partu. Já chci na sobě makat a být součástí reprezentace a jezdit s ní pravidelně na soustředění,“ popsal své ambice mladý para hokejista David Vrubel. „Doufám, že obléknu reprezentační dres už na příští paralympiádu po Pekingu, to je můj cíl,“ dodal ambiciózní Lukáš Kapko, který už pravidelně trénuje také s para ligovým týmem Sparty.

Mezi para hokejisty se přitom neztratila ani jediná para hokejistka, která se zúčastnila čtvrtého ostravského kempu. Kristýna Židlická závodí na monoski. Rozhodla se, že vyzkouší i para hokej a rozhodně udělala dobře. Pohyb v para hokejové sledgi zvládla naprosto s přehledem. „Na monoski jsem trochu výš, u para hokeje sedíte blíže ledu, ale je to o to rychlejší, což mě hodně baví. Naopak těžké pro mě je zkoordinovat práci těla a k tomu ještě udržet puk na hokejce,“ řekla ke své první zkušenosti na ledě Kristýna Židlická.

„Tyhle rozvojové kempy jsou skvělé, můžeme se učit od lidí, kteří mají s para hokejem zkušenosti a je to celý super tým lidí,“ dodala Kristýna. „Para hokej hraju asi tři měsíce a jsme z toho úplně nejvíc nadšený. Je to super sport a vyžití pro nás handicapované,“ doplnil s nadšením další začínající talent Ondřej Černý.

Mezinárodní para hokejový rozvojový kemp v tomto případě není jen ryze sportovním, výkonnostním soustředěním. Pro mnohé začínající děti v para hokejové sledgi jde o jednu z mála možností, kde se mohou plně a bez rozdílu rozvíjet a bavit se svými vrstevníky. „Největší radost mám z toho, že se nám daří para hokej ukazovat i dětem, které mají kvůli svému handicapu omezené možnosti trávení volného času v kolektivu, kterým není škola nebo léčba. Sport je pro ně skvělou zábavou a přirozeným prostředím pro seberealizaci a rozvoj,“ dodal trenér Mezinárodního para hokejového rozvojového kempu Jan Szturc.

Text: Zuzana Glacová
Foto: Český para hokej/ Lukáš Kaboň