V první polovině března a šest měsíců od posledních her v Tokiu. Slavnostním ceremoniálem 4. března odstartuje v pořadí 13. zimní paralympiáda. Již podruhé v Pekingu, ale poprvé na sněhu. Čínská metropole bude totiž prvním pořadatelským městem v dějinách, které naváže na vlastní organizaci letních paralympijských her těmi zimními. Ze sportovců hájící české národní barvy by se do Pekingu měli vydat minimálně čtyři lyžaři a reprezentační tým para hokejistů.

Podobně jako nedávné olympijské a paralympijské hry v Tokiu, budou i ty v Pekingu zcela bez zahraničních fanoušků. Nyní se na stadiony dostanou alespoň místní diváci. Vstupenky se budou prodávat jen obyvatelům pevninské části Číny.

Sportovci a týmový doprovod, kteří nebudou plně očkovaní, budou muset po příjezdu do Číny na 21 dnů do karantény. I tentokrát bude samozřejmostí pohyb pouze v paralympijské bublině (jen vesnice a sportoviště), neustálé nošení roušek nebo každodenní testování.

Na hrách v Pekingu se bude závodit v šesti sportech – v alpském lyžování, v biatlonu, v curlignu, v severském lyžování, v hokeji a ve snowboardu. Na programu bude 78 medailových disciplín (39 pro muže, 35 pro ženy a čtyři smíšené). Maximální počet všech zúčastněných by se měl vyšplhat ke stavu kolem 740 sportovců.

A jak to vypadá s českou nominací na pekingské hry? Jistými účastníky paralympiády budou reprezentanti para hokejistů. Svěřenci trenéra Jiřího Břízy si zajistili start svými výsledky na letošním domácím světovém šampionátu v Ostravě. Složení základních skupin se bude teprve losovat z týmů: Čína, Spojené státy americké, Kanada, Jižní Korea, Paralympijští sportovci z Ruska a také dva celky, které se ještě musí probojovat kvalifikačním turnajem v Berlíně na přelomu listopadu a prosince. Na posledních hrách v Koreji v roce 2018 triumfovali Američané, Češi obsadili šesté místo.

Česká republika čeká na medailový úspěch ze zimních paralympijských her od roku 2010. Na tehdejší paralympiádě se na stupně vítězů probojovala zrakově handicapovaná lyžařka Anna Kulíšková – v super G získala bronzovou medaili. Vůbec nejúspěšnějšími hrami byly ty v Naganu v roce 1998, odkud naše ženy Kateřina Teplá a Sabina Rogie přivezly hned sedm medailí (3x zlato, 3x stříbro a 1x bronz).

Naváže na tyto skvělé výsledky někdo z alpských lyžařů nyní v Pekingu? Na čínských svazích se představí minimálně čtyři naši sportovci, další se možná přidají na základě zisku tzv. „divoké karty“. Na konkrétní jména reprezentantů si však budeme muset ještě počkat v souvislosti s oficiální nominací Českého paralympijského výboru nejdéle měsíc před samotným zahájením her. Nejčastěji skloňovanými jmény týkající se lyžařských nominací jsou zkušení reprezentanti Patrik Hetmer, Petr Drahoš, Pavel Bambousek nebo Tomáš Vaverka.

Více k ZPH Peking 2022 ZDE.

Text: Martin Steinbach