Sportovci, týmy a funkcionáři získali ceny za své úspěchy na Letních paralympijských hrách v Tokiu 2020 – a mezi nimi i český reprezentant v boccie Adam Peška. Držitel zlaté medaile z paralympiády v Japonsku zvítězil v kategorii Nejlepší mužský paralympijský debut a stal se tak prvním Čechem, který na toto prestižní ocenění dosáhl.

Je to jeden z nejlepších pocitů v mé sportovní kariéře a chtěl bych poděkovat našemu národnímu paralympijskému výboru a všem podporovatelům,“ uvedl čtyřiadvacetiletý sportovec v rozhovoru pro Mezinárodní paralympijský výbor (MPV). Peška vybojoval v Tokiu zlato v boccie v turnaji jednotlivců BC3. Dokázal vyhrát všechny své zápasy a ve finále získal zlato v tiebreaku proti řecké legendě Polychronidisovi.

Účast na paralympijských hrách byl odjakživa jedním z mých nejvyšších snů. Ve finále jsem byl trochu nervózní, ale cítil jsem, že potřebuji hrát, jako by žádný zítřek nebyl. Greg je zkušený hráč a řadu let byl jedničkou. Chtěl jsem si ten zápas hlavně užít,“ hodnotí zpětně Peška, jehož spoluhráčkou je jeho maminka Ivana.

https://youtu.be/PZf5LlN7CJI

Adam Peška se narodil v roce 1997 a do necelých pěti let života byl úplně zdravým klukem. Později začal klopýtat, padat, měl problémy s vyjitím schodů a špatně vstával například ze země i ze židle. Genetické onemocnění svalovou dystrofii Duchenne mu diagnostikovali v necelých šesti letech. Účast na letošních hrách v Tokiu byla pro něj paralympijská premiéra, a hned zlatá!

Paralympic Sports Awards jsou vyhlašovány Mezinárodním paralympijským výborem (MPV) od roku 2005 a pravidelně oceňují sportovce a funkcionáře za jejich úspěchy z posledních paralympijských her. Všichni letošní vítězové byli vyhlášeni na slavnostním předávání cen, které bylo živě vysíláno na YouTube kanálu MPV a facebookové stránce MPV 16. prosince v 16:00 SEČ.

Kompletní seznam vyhlašovaných kategorií a všech vítězů ZDE.

Text: Martin Steinbach
Foto: Paralympic.org