Čtyřiačtyřicetiletý Brazilec Andrew Parsons byl opět zvolen na druhé čtyřleté období jakožto předseda Mezinárodního paralympijského výboru (MPV). Parsons byl jediným kandidátem se ziskem 156 hlasů ze 159 platných hlasů. Volba proběhla na 20. valném shromáždění MPV, které se virtuálně konalo od soboty do neděle 12. prosince i za účasti předsedy Českého paralympijského výboru Zbyňka Sýkory.

Parsons, bývalý prezident Brazilského paralympijského výboru, zastával v paralympijském hnutí v průběhu posledních více než dvou dekád různé pracovní pozice a v září 2017 obsadil post prezidenta MPV. V pozici nahradil sira Philipa Cravena, který odstoupil po 16 letech v úřadě.

Během svého prvního čtyřletého funkčního období transformoval kulturu v rámci MPV, aby se z ní stala organizace více zaměřená na vlastní členskou základnu, a především dohlížel na bezpečné a úspěšné uskutečnění Letních paralympijských her v Tokiu.

Posílil vztahy mezi MPV a Mezinárodním olympijským výborem tím, že podepsal novou dohodu mezi těmito dvěma organizacemi, která zajišťuje finanční stabilitu a udržuje model „jedno město, dvoje hry“ až do roku 2032. Podílel se i na přidání třetího strategického pilíře k činnosti MPV zaměřené na prosazování lidských práv osob se zdravotním postižením.

Rád bych poděkoval členům za jejich podporu, je mi ohromnou ctí být znovuzvolen prezidentem Mezinárodního paralympijského výboru,“ řekl Parsons. „Začínal jsem jako stážista v Brazilském paralympijském výboru před 24 lety a to, že nyní mohu navázat na první úspěšné čtyři roky mého prezidentství, je fantastické.

Rád bych také poblahopřál všem ve výkonného výboru, kteří byli nově zvoleni, včetně našeho viceprezidenta Duane Kalea, který za poslední čtyři roky odvedl velmi dobrou práci a předsedal pracovní skupině pro přezkum správy a řízení,“ zhodnotil Parsons. Členové MPV si totiž rovněž zvolili nový výkonný výbor čítající 10 členů. Z tohoto počtu je hned osm bývalých para sportovců či přímých účastníků některých z dřívějších paralympijských her.

Letošní valná hromada se měla konat v hlavním městě Tchaj-wanu. Pořadatelské město Tchaj-pej a MPV koncem října s ohledem na pokračující pandemii rozhodli, že se schůze uskuteční online. Zasedání se s hlasovacím právem účastnil také nově zvolený předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora.

Zdroj a foto: Paralympic.org