To by byl úspěch jako hrom! Český šampion z Letních paralympijských her v Tokiu – boccista Adam Peška – pronikl do užší nominace v rámci ocenění Paralympic Sports Awards. Peška má šanci zvítězit v kategorii Nejlepší mužský debut na paralympiádě, čímž by dokonale završil už tak veleúspěšnou sportovní sezónu 2021. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne již zítra online.

Paralympic Sports Awards jsou vyhlašovány Mezinárodním paralympijským výborem (MPV) od roku 2005 a pravidelně oceňují sportovce a funkcionáře za jejich úspěchy z posledních paralympijských her. O celkových vítězích rozhoduje řídící rada MPV.

Existuje šest kategorií ocenění: Nejlepší sportovec, Nejlepší sportovkyně, Nejlepší týmový výkon, Nejlepší mužský debut na paralympijských hrách a Nejlepší ženský debut na paralympijských hrách a Nejlepší paralympijský funkcionář. Všechny národní paralympijské výbory a mezinárodní paralympijské sportovní federace mohly v uplynulých týdnech a měsících předkládat své nominace.

I Česká republika bude mít v rámci tohoto prestižního ocenění vlastní želízko v ohni. Mezi nominovanými v kategorii Nejlepší mužský debut totiž figuruje Adam Peška, který na letošní paralympiádě v Japonsku vybojoval zlatou medaili v turnaji jednotlivců. Na hrách v Tokiu dokonce ani jednou neprohrál a ve finálovém duelu porazil legendu tohoto sportu Řeka Polychronidise, čímž jistě zaujal odbornou komisi, která o nominacích Paralympic Sports Awards rozhoduje.

Všichni vítězové budou vyhlášeni na slavnostním předávání cen, které bude živě vysíláno na YouTube kanálu MPV a facebookové stránce MPV 16. prosince v 16:00 SEČ. Moderátory ceremoniálu budou Andy Stevenson z paralympijského podcastu „A Winning Mindset“ společně s několikanásobnou paralympijskou medailistkou, australskou plavkyní Ellie Cole.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Paralympic.org a Jan Malý