Česká futsalová reprezentace se setkala ve středu večer na hotelu Krystal. Ve čtvrtek ráno se letělo do Göteborgu. Na letišti na Nás čekal autobus, který Nás dovezl na hotel Kviberg Park, Göteborg. Odpoledne je čekal trénink na páteční zápas s Ázerbájdžánem. Vzhledem k tomu, že ve skupině kde měla Česká Republika, domácí Švédsko, Ázerbajdžán a Wales, který se na poslední chvíli odhlásil z důvodu Covidu-19. Tudíž místo 3 zápasu je čekala pouze 2 zápasy.

ČESKÁ REPUBLIKA – ÁZERBÁJDŽÁN 8:5
Pátek 17. 12. 2021

Pokud máte rádi vzrušující hru s mnoha cíli, tato hra by se Vám líbila. Mohli bychom diskutovat o úrovni obrany, ale nemůžeme vinit úroveň útoků obou týmů. Česká republika vstřelila první gól prostřednictvím Andrease Hubáčka, který svůj první ze 6 gólů vstřelil 5 minut v utkání poté, co ázerbájdžánská obrana zanedbala při vhazování.  Vedení však vydrželo pouhých 12 sekund, když Ázerbájdžán vyrovnal přes Jafarowa skvělým sólovým výkonem.

Během krátké doby se role obrátily, když Jafarow z přímého kopu zvýšil na 2:1, ale vedení opět nevydrželo tak dlouho, protože Lištvan se po 30 sekundách trefil, když obránci Ázerbájdžánu zaspali rohový kop.

Hubáček po 11 minutách, když vybojoval míč v obranném pásmu a řítil se na bránu 2-vs-1 a skóroval levou nohou, což je nebezpečná útočná zbraň.  Až na výjimky Ázerbájdžán zápas vyrovnal, když přesně jako Čech předtím získal míč v obranném pásmu a přešel do protiútoku 2-vs-1 – tentokrát ale Mirzajev přenechal míč Jabrayilovovi, který se nemýlil. Ázerbájdžán nedokázal udržet remízu déle než 29 sekund, než se Hubáček opět prosadil a svůj hattrick dokázal úžasnou variantou přímého kopu, i když úhel nebyl úplně nejlepší, když skóroval.  Výsledek 4:3 vydržel do skončení prvního poločasu.

Zpomalí se druhá polovina?  Žádná šance!

Česká republika využila nedbalé obrany Ázerbájdžánu a vstřelila 3 góly během 5 minut přes dvojbranky Hubáčka, který už dal v tomto utkání 5 branek, a jeden gól Gajdošíka. 7-3 a konec hry? Ne v této hře, jak se dnes zdá možné všechno!

Ázerbájdžán dal 1 gól přes Talibzade jen pár sekund po gólu Čecha a o pár minut později Ázerbájdžán ještě snížil, když Mirzajev nasměroval krásnou přihrávku od Jafarowa.

Tyto dva rychlé góly a několik šancí Ázerbájdžánu donutily Českou republiku vzít si oddechový čas, aby nabraly tempo, protože Češi jakoby ztratili sílu, kterou měli na začátku druhého poločasu. Oddechový čas byl od českých funkcionářů skvělým rozhodnutím, hráči znovu nabrali energii a převzali kontrolu nad hrou, Ázerbájdžán nedokázal dodat dodatečný gól, zatímco Andreas Hubáček naplnil svou úžasnou hru šestým gólem jen pár minut před hvizdem. Gól byl posledním v tomto utkání, když rozhodčí tento napínavý zápas odpískali! Trenér Valášek dostal žlutou kartu za své špatné chování kdy běžel na hřiště bez povolení rozhodčího.

Česká republika byla lepší, organizovanější a měla větší taktické znalosti, zatímco Ázerbájdžán měl několik šikovnějších hráčů, ale na zastavení Čechů to nestačilo.  A evidentně Andreas Hubáček s levou nohou České republice hodně pomohl, sám o 6 gólů byl víc než celý ázerbájdžánský tým.

Česká republika udělala krok blíže k Mistrovství Evropy ve futsalu neslyšících v roce 2022, pokud by zítra Švédsko vyhrálo nad Ázerbájdžánem, pak mohou Češi začít rezervovat letenky do Itálie!

Ázerbájdžán se musí přes noc vzpamatovat a udělat vše pro to, aby vyhrál proti Švédsku, jinak je těžké se kvalifikovat do Itálie a musí se spoléhat na to, že bude jeden ze tří nejlepších třetin.  Utkání začíná zítra, v sobotu 18. prosince ve 13:00.

Česká republika má odpočinkový den, aby se připravila na zápas se Švédskem v neděli 19. prosince v 11:00!

V sobotu 18.12. jsme měli menší procházku ve městě Göteborgu, po obědě jsme se šli podívat na zápas Švédsko – Ázerbájdžán. Odpoledne si dali lehký trénink. Večer proběhla porad, kde se probrali menší taktické přípravy na zápas se Švédskem. Potom si kluci formou odpočinku zahráli společenské hry.

ČESKÁ REPUBLIKA – ŠVÉDSKO 3:5
Neděle 19. 12. 2021

Švédsku trvalo pouhých 49 sekund, než se ujalo vedení, když se kapitán Nabil Tebibel během nákopu chytře přesunul k zadní tyči kde mu stačilo doklepnout míč. Švédsko mělo hru dobře pod kontrolou a tlačilo Čechy, když se pokoušeli stavět, což vedlo k několika ztrátám míče pro Čechy, nedokázali si vytvořit nebezpečné šance.

Švédsko si vytvořilo několik dobrých šancí, ale český brankář Radim Minařík předvedl několik dobrých zákroků. Adam Neverland udělal sladkost backheel-pass na Rekar Essa, který si vběhl k síti, obešel brankáře a poslal míč do sítě.

Tou dobou už měli Švédsko plnou kontrolu a Češi si dále nevytvářeli šance ve hře, ale jsou opravdu dobří ve standardkách a bylo by naprosto šílené nechat je rozehrávat přímé kopy na dobrých místech. Oni měli opravdu dobré šance z 9. minuty z přímého kopu, ale švédský brankář Daniel Madebrink skvěle zasáhl. Česká republika by však svého cíle dosáhla jen krátce poté Alexander Neverland udělal jednu ze svých vzácných chyb, když se při souboji s Lukášem Bendou snažil držet míč mimo území brankáře a nejlepší střelec turnaje Andreas Hubáček této šance využil a pro švédského brankáře zcela nedosažitelný přímou střelou. Hubačkův 7. gól na tomto turnaji.

Švédsko mělo několik dobrých šancí, ale Minařík držel výsledek a výsledek se zdál být konečným výsledkem prvního poločasu, ale do konce 1. poločasu zbývalo 5 sekund, kdy Švédsko využilo nákopu, který Rekar Essa proměnil a byl to tak třetí švédský gól tohoto zápasu.

Druhá minuta ve druhém poločase Daniel Madebrink slabě nahodil míč, který Čech využil a přešel do protiútoku, kde vedlo k faulu Švédska v nebezpečném prostoru, rozhodčí zapískal a Čech dostal přímý kop jen pár metrů od sítě.  Mimořádně tvrdá střela Milana Novotného byla pro švédskou zeď a brankáře nedosažitelná, Čech snížil vedení Švédska na 2:3.

Švédsko však ještě jednou zvýšilo své vedení po sladké hře Alexandra Neverlanda, který začal budovat hru v obranném pásmu a přihrál dopředu míč Rekaru Essa, který skvěle zadržel českého obránce, než poslal míč zpět. spěchající Neverland, který neudělal žádnou chybu s dokončením.

Neverland se znovu podílel na dalším švédském gólu, usadil roh a poslal nízkou přesnou přihrávku Aleksandaru Skovinovi, který svou nohou bombou zavedl na 5:2, byl pěkný.

Byl překvapený, když se jeho spoluhráči radovali, protože nevěděl, že dal gól.  Švédsko si vytvářelo šance, ale buď to byl brankář Minařík nebo tyč, která zastavila všechny šance, celkem Švédsko trefilo během tohoto zápasu třikrát tyč.

Ale Švédsko přivítalo Čechy zpět do hry tím, že jim dalo další nebezpečný přímý kop, je to jako dávat góly zdarma Čechovi.  Sladkou variantou kdy byl střelcem opět Milan Novotný. Místo bombového útoku jako předchozího přímého kopu provedl nízkou střelu, kterou oklamal obránce a brankáře. Kapitán Holan dostal žlutou kartu za hrubý faul.

Hra byla fyzická a ke konci vyhrocená, rozhodčí měli v průběhu hry co dělat.  Švédsko chtělo červenou kartu pro Milana Novotného, ​​když se při protiútoku potýkal s Alexandrem Neverlandem oběma nohama, ale rozhodčí usoudili, že to stačí na žlutou.

Češi zkusili přesilovku, ale bez úspěchu, tak že Švédsko dokázalo dobýt první místo ve skupině B s plnými 9 body.

Hlavní trenér Petr Valášek byl po odpískání v slzách, jejich dřina s rozvojem českého fotbalu neslyšících se vyplatila letenkou do Itálie. Nejlepším střelcem hlavního kola skupiny B se stal Andreas Hubáček s celkem 7 góly.

Výsledky:

Švédsko – Wales 5:0 kontumace

Česko – Ázerbájdžán 8:5 (4:3)
Branky: 6x Hubáček, Lištvan, Gajdošík

Wales – Česko 0:5 kontumace

Švédsko – Ázerbájdžán 13:0 (4:0)

Ázerbájdžán – Wales 5:0 kontumace

Česko – Švédsko 3:5 (1:3)
Branky: 2x Novotný, Hubáček

Zdroj a foto: Český svaz neslyšících sportovců