Hned devět zástupců paralympijského sportu boccia vyslala Česká republika na mistrovství Evropy do španělské Sevilly. Ve dnech od 24. do 30. listopadu bojovali naši reprezentanti v soutěžích jednotlivců i týmů a zároveň šlo o turnaj, ze kterého se šlo přímo kvalifikovat na mistrovství světa v Brazílii v příštím roce. Nebyla nouze o výborné výkony českých hráčů a došlo dokonce na medailové úspěchy. O zisk bronzu se zasadil Josef Žabka a stříbrnou medaili vybojoval Radek Procházka.

V ženských kategoriích se ve Španělsku představila účastnice letošních paralympijských her v Tokiu Kateřina Cuřínová, dále Simona Blažková (obě v kategorii BC1) a také Marcela Čermáková v BC3. Všechny tři naše ženy obsadily shodně druhé místo ve svých základních skupinách, ale později už nedokázaly zdolat nástrahy čtvrtfinálových bojů.

Shodou okolností to bylo vždy proti pozdějším medailistkám – Cuřínová nestačila na celkově bronzovou domácí Španělku Arrietu, Blažková podlehla pozdější vítězce Dolgové z Ruska a Čermáková pořádně potrápila konečnou šampionku Polku Owczarzovou. V kategoriích a BC2 a BC4 nemělo Česko zastoupení.

O něco početnější sestava české výpravy se představila v mužských kategoriích. V BC1 bojoval Roman Sajdak, ale nepodařilo se mu postoupit ze základní skupiny. A o kategorii výše jsme měli dva vítěze základních skupin – František PetrákJosef Žabka ovládli své úvodní duelu na turnaji a čekaly na ně zápasy play-off. Petrák sice vypadl ve osmifinále s Portugalcem Valentem, ale jeho porážku pomstil o kolo později Žabka, který tak zamířil až do semifinále. V něm bohužel nestačil na pozdějšího vítěze Kozmina z Ruska, ale chuť si napravil v souboji o bronz, v němž si poradil se Slovákem Mezikem – třetí místo pro Českou republiku!

Medailové želízko v ohni jsme měli i v nejpočetnější kategorii BC3, kde se představil paralympijský šampion z Tokia Adam Peška. Ten bezpečně vyhrál svoji základní skupinu a jeho cesta turnajovým pavoukem byla utnuta až v semifinále, ve kterém těsně prohrál 2:3 s domácím Boucheritem. Peškovi pak chyběl kousek štěstí i v souboji o bronz. Prohrál v rozstřelu s Rusem Legostaevem a obsadil tak konečné čtvrté místo. Kategorii BC3 nakonec vyhrál Řek Polychronidis, kterého Peška porazil ve finálovém paralympijském duelu v Tokiu.

V BC4 měla Česká republika dvojnásobné zastoupení – debutanta Ondřeje Kaase a zkušeného paralympijského medailistu Radka Procházku. Prvně jmenovaný statečně bojoval se zkušenějšími protivníky, ale na postup ze základní skupiny to bohužel nestačilo. To Procházka svoji skupinu s přehledem vyhrál a měl tak políčeno na příčky nejvyšší. Ve finále celého turnaje proběhl vyrovnaný duel s Britem McGuirem, na jehož konci byl bohužel šťastnější Procházkův protivník. Po prohře 3:4 však český reprezentant obsadil krásné druhé místo.

V týmové části evropského šampionátu se představili i dva české týmy – v kategoriích BC3 párový mix a v BC1/2 týmový mix. V „trojkách“ reprezentovali Adam Peška a Marcela Čermáková, kteří dokonce vyhráli svoji základní skupinu. Poté však po výsledku 0:6 vypadli ve čtvrtfinále s Polskem. Druhý český tým – ve složení Kateřina Cuřínová, Josef Žabka a František Petrák – obsadil nepostupové třetí místo v základní skupině s Velkou Británií a Nizozemskem.

Text: Martin Steinbach
Foto: Facebook České federace bocii a TJ Halma Plzeň